Brennesleøl | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Brennesleøl

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår og Sommer

Hva vil du lage?: Drikke

Tilberedning: Konservere, Koke og Fermentere

Sankeråvare

Stikkord

Drikk Brygg Øl

Om oppskriften

Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.

Sankeråvare

Brennesle - Urtica dioica

Ingrediens

1 snau kg unge nesleskudd

4,5 liter vann

450 g sukker (brunt eller hvitt etter smak)

25 g vinsyre

15 g gjær (helst vingjær fra apotek eller vinutstyrsbutikk)

(ev. 1 ts revet frisk ingefær som krydder)

Fremgangsmåte

Kok neslene i vannet i 15 minutter.

Sil og tilsett væske, sukker og vinsyre. Varm opp og rør til alt er oppløst. La stå til det er lunkent, tilsett gjæren, som du har rørt ut i en desiliter av væsken. Hell væsken over i en ren dunk eller bøtte. Dekk med klede, pass på at dette ikke faller ned i væsken.

La stå og gjære i 4 døgn på badet.

Fjern skummet og dekantér væsken uten å få med bunnfallet. Hell på kraftige flasker som korkes og bindes opp.

Ikke bruk glassflasker med skrukork, ifall overbrusing: Flaskene kan gå i lufta så glasskår slynges til alle kanter! Med vanlige korker som bindes fast på gammeldags vis, har væsken en mulighet til å slippe ut uten at flasken eksploderer.

Brennesleølet er drikkeklart etter få dager på flaske. Det er en deilig sommerdrikk som minner om ingefærøl. En isbit med et mynteblad i gir en ekstra spiss.