Brennesleravioli | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Brennesleravioli

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår og Sommer

Hva vil du lage?: Vegetar og Hovedretter

Tilberedning: Koke og Bake

Sankeråvare

Stikkord

Italiensk Ravioli Pasta Middag

Om oppskriften

Av Sofie Grøntvedt Railo. Oppskriften ble publisert i Sopp og nyttevekster nr 2/2010.

Sankeråvare

Stornesle - Urtica dioica

Ingrediens

Til pastadeig:

Beregn ett egg på 100 gram fint mel (durumhvete el.l.). Det bør holde til to personer. Justér fuktighetsmengden underveis med litt olivenolje, eller noen ss vann. Deigen skal være forholdsvis tørr!

 

Til fyllet: 

2-3 store never (ca. 200 g) nye brennesleblader, lett

forvellet (30 sek) og avsilt. Finhakkes eller stavmikses. 

1/2 løk, finhakket 

1 fedd hvitløk 

Ca. 50 g pinjekjerner, grovhakket 

50 g soltørkede tomater i olje, grovhakket 

Ca. 40 g revet parmesan 

Smør til steking

Fremgangsmåte

Rist pinjekjernene i en tørr panne til de lukter nydelig. Sett dem til side. Surr løken i en panne med litt smør til den blir blank, bland inn nesle, hvitløk og tomatene og surr noen minutter til. Bland i en bolle med pinjekjernene og parmesanen.

Deigen: 

Lag en fordypning i melet til eggene. Jobb inn melet litt etter litt. Del deigen i passe biter og kjør den gjennom pastamaskinen på største tykkelse. Brett deigen sammen og kjør den om igjen. Gjenta til du får en glatt og fin deig. Når du er fornøyd kjører du den igjennom maskinen på et par hakk tynnere. Strø mel over og under den lange remsen og legg den på et bord med plastfolie under og over. Slik stabler du alle de halvtynne pastaremsene. La hvile i en halv time. Når deigen har fått hvile kjører du remsene gjennom maskinen flere ganger på stadig tynnere åpning.

Hvis du ikke har pastamaskin kan det være like enkelt å kjevle ut deigen med en vanlig kjevle. Kjevle deigen så tynn som du kan. Husk å kna deigen veldig godt før den får hvile.

Pensle overflaten på deigen med egg, pensle så tynt at deigen ikke blir klissete, men likevel så mye at du får limt skjøtene godt igjen. 

Fordel raviolifyllet i små hauger bortover deigen, ca 1 ts fyll per pute. 

Brett deigen over og klem godt sammen. All luft i puten må ut. 

Del putene fra hverandre med et pizzahjul. Deig som blir til overs kan brukes på ny. Dryss mel over når du legger dem til side så de ikke klistrer seg sammen.

Kok opp vann i en stor kasserolle. 

Slipp pastaputene i gryta og la dem trekke i ca. 5 minutter. Når de flyter opp er de ferdige.

Server med smeltet smør og frisk salvie, eller skvallerkålpesto og en lett tomatsalat.

Ravioliene kan fryses. De holder minst en måned i fryseren. Frys dem rå i en boks med plastfolie mellom lagene. Putene kan plukkes rett fra fryseren og legges i kokende vann for en kjapp middag.