Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår og Sommer
Hva vil du lage?: Vegetar, Supper og Hovedretter
Tilberedning: Koke
Årets første brenneslesuppe er vår egen luksusversjon. Gjerne med pynt som gjøkesyre (Oxalis acetosella), korsknapp (Glechoma hederacea), skogfioler (Viola riviniana) og andre spiselige vårblomster. Senere blir det en mer hverdagslig variant. Den er likevel god med noen små biter hardkokt egg oppi.
Av Pernille Næss. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 2/2019.
Stornesle - Urtica dioica
Rundt 1 liter brennesleskudd
1 liter kraft eller buljong med kylling- eller grønnsakssmak
1 sjalottløk
2 fedd hvitløk
1 knivsodd kajennepepper
Salt og pepper
Litt olje
En skvett med fløte (kan sløyfes)
Bruk 1 dl hvitvin i tillegg, dersom du vil piffe den opp til finbruk.
Vask neslene i et dørslag under rennende vann.
Finhakk hvitløk og sjalottløk. Surr løken i litt olje i kjelen til bitene blir blanke og myke.
Dersom du skal bruke hvitvin, så tilsetter du den nå og lar den koke ned til halvparten.
Hell kraften oppi blandingen og kok opp. Tilsett brennesleskuddene og la suppen koke i 5 til 10 minutter. Bruk en stavmikser oppi kjelen til suppen får en glatt konsistens. Tilsett en skvett fløte, pepper og kajennepepper. Kok videre i 5 minutter. Smak til med salt og andre krydder.
Server med sprøstekt fenalår eller spekeskinke og litt høvlet eller revet parmesan. Du må gjerne pynte tallerkenen med gjøkesyre og fioler før servering.