Siden holder for tiden på å oppdateres, det kan oppleves midlertidige problemer

Brenneslesuppe

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår og Sommer

Hva vil du lage?: Vegetar, Supper og Hovedretter

Tilberedning: Koke

Sankeråvare

Stikkord

Nesle Lunsj Middag Forrett

Om oppskriften

Årets første brenneslesuppe er vår egen luksusversjon. Gjerne med pynt som gjøkesyre (Oxalis acetosella), korsknapp (Glechoma hederacea), skogfioler (Viola riviniana) og andre spiselige vårblomster. Senere blir det en mer hverdagslig variant. Den er likevel god med noen små biter hardkokt egg oppi. 

Av Pernille Næss. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 2/2019.

Sankeråvare

Stornesle - Urtica dioica

Ingrediens

Rundt 1 liter brennesleskudd

1 liter kraft eller buljong med kylling- eller grønnsakssmak

1 sjalottløk

2 fedd hvitløk

1 knivsodd kajennepepper

Salt og pepper

Litt olje

En skvett med fløte (kan sløyfes)

Bruk 1 dl hvitvin i tillegg, dersom du vil piffe den opp til finbruk.

Fremgangsmåte

Vask neslene i et dørslag under rennende vann.

Finhakk hvitløk og sjalottløk. Surr løken i litt olje i kjelen til bitene blir blanke og myke.

Dersom du skal bruke hvitvin, så tilsetter du den nå og lar den koke ned til halvparten.

Hell kraften oppi blandingen og kok opp. Tilsett brennesleskuddene og la suppen koke i 5 til 10 minutter. Bruk en stavmikser oppi kjelen til suppen får en glatt konsistens.  Tilsett en skvett fløte, pepper og kajennepepper. Kok videre i 5 minutter. Smak til med salt og andre krydder.

Server med sprøstekt fenalår eller spekeskinke og litt høvlet eller revet parmesan. Du må gjerne pynte tallerkenen med gjøkesyre og fioler før servering.