Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår og Sommer
Hva vil du lage?: Sauser og Krydder og tilbehør
Tilberedning: Konservere
Olje er en fin måte å bevare smaken av vår og sommer til bruk resten av året. De kan brukes i dressinger, som majonesbase, pensle over kjøtt, fisk og grønnsaker før du baker eller griller dem eller som smakfull dekor på tallerkenen. Denne basisoppskriften kan du også bruke på andre grønne vekster.
Publisert i Sopp og nyttevekster nr 2/2020.
Burot - Artemisia vulgaris
200 g smaksnøytral olje, slik som solsikkeolje eller rapsolje
200 g burotblader
Vask burotbladene og kjør dem i en salatslynge og ha oppi blenderen eller matmøllen. Kjør bladene til de er finhakket.
Varm opp oljen til 70 grader og hell over burotbladene. Kjør massen til den er glatt og fin. Sil av oljen. Bruk en fin sikt eller et kaffefilter. Avkjøl oljen og oppbevar i kjøleskapet.
Det er også mulig å fryse oljen i små porsjoner for å sørge for at den varer hele vinteren.