Chimichurri med ville urter | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Chimichurri med ville urter

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår og Sommer

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter, Sauser og Krydder og tilbehør

Tilberedning: Rawfood

Sankeråvare

Stikkord

urter chimichurri grill saus

Om oppskriften

Chimichurri er en argentinsk/uruguayansk kald saus eller marinade som oftest brukes til grillet kjøtt. Den er frisk, urteaktig og litt syrlig. Denne oppskriften har vi fått fra Sankeliv.

 

Du kan bruke det du finner finner av ville urter etter sesong, men dette er et godt utgangspunkt.

Sankeråvare

Skvallerkål - Aegopodium podagraria

Korsknapp - Glechoma hederacea

Bergmynte - Origanum vulgare

Engsyre - Rumex acetosa

Fjæresauløk - Triglochin maritima

Ramsløk - Allium ursinum

Ingrediens

25 g hakkede unge blader skvallerkål evt. persille

2 ss hakket frisk korsknapp evt. oregano

2 ss hakket frisk engsyre, evt. litt ekstra sitronsaft

2 ss frisk fjæresauløk evt. koriander

2 ss ramsøkblader evt. gressløk

1 – 2 båter finhakket hvitløk · 1/2 rød chilli

0,5 ts salt · 0,5 ts nykvernet pepper

2 ss rødvinseddik

1 ss sitronsaft

1 dl god olivenolje

Fremgangsmåte

1. Rens urtene og plukk vekk de groveste stilkene (tynne stilker på koriander kan godt være med, de har ekstra mye smak).

2. Ha urter, hvitløk, salt og pepper i en foodprosessor, blender, eller bruk stavmikser og kjør maskinen til alt er finhakket. La maskinen fortsette å gå, og tilsett rødvinseddik, sitronsaft og olje i en tynn stråle. Sausen er ferdig når alt er godt blandet og den har en passe flytende konsistens.

3. Sett den til siden og la smakene utvikle seg. Smak på sausen og juster om nødvendig med litt salt, pepper og sitronsaft.

4. Chimichurrien lagres i kjøleskapet i minst en måned. Hell den over i et glass og fyll på med olivenolje så alt er godt dekket.