Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår og Sommer
Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter, Sauser og Krydder og tilbehør
Tilberedning: Rawfood
Chimichurri er en argentinsk/uruguayansk kald saus eller marinade som oftest brukes til grillet kjøtt. Den er frisk, urteaktig og litt syrlig. Denne oppskriften har vi fått fra Sankeliv.
Du kan bruke det du finner finner av ville urter etter sesong, men dette er et godt utgangspunkt.
Skvallerkål - Aegopodium podagraria
Korsknapp - Glechoma hederacea
Bergmynte - Origanum vulgare
Engsyre - Rumex acetosa
Fjæresauløk - Triglochin maritima
Ramsløk - Allium ursinum
25 g hakkede unge blader skvallerkål evt. persille
2 ss hakket frisk korsknapp evt. oregano
2 ss hakket frisk engsyre, evt. litt ekstra sitronsaft
2 ss frisk fjæresauløk evt. koriander
2 ss ramsøkblader evt. gressløk
1 – 2 båter finhakket hvitløk · 1/2 rød chilli
0,5 ts salt · 0,5 ts nykvernet pepper
2 ss rødvinseddik
1 ss sitronsaft
1 dl god olivenolje
1. Rens urtene og plukk vekk de groveste stilkene (tynne stilker på koriander kan godt være med, de har ekstra mye smak).
2. Ha urter, hvitløk, salt og pepper i en foodprosessor, blender, eller bruk stavmikser og kjør maskinen til alt er finhakket. La maskinen fortsette å gå, og tilsett rødvinseddik, sitronsaft og olje i en tynn stråle. Sausen er ferdig når alt er godt blandet og den har en passe flytende konsistens.
3. Sett den til siden og la smakene utvikle seg. Smak på sausen og juster om nødvendig med litt salt, pepper og sitronsaft.
4. Chimichurrien lagres i kjøleskapet i minst en måned. Hell den over i et glass og fyll på med olivenolje så alt er godt dekket.