Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår og Sommer
Hva vil du lage?: Småretter
Tilberedning: Steke
Crostinis med skogløksmør og røykelaks er sendt inn av Ellen T. Bøe fra Jærsoppen, Rogaland. Hun bruker vanligvis skogsløk/bendelløk i oppskriften, men strand-, vill- og seiersløk fungerer også. Crostiniene kan serveres som forrett, lunsj eller en lekker kanapé til et glass med bobler til nyttår.
Fotograf rett: Ellen T. Bøe
Fotograf vill-løk: Hildur Hauksdottir
Bendelløk -
Skogløksmør
70-80 g meierismør
1 neve klippede løkblader
noen dråper sitron
Crostini
1/2 stk fint/halvfint brød
olivenolje
flaksalt
ca 200 g røkt laks eller ørret
Skogløksmør
Klipp opp grønne blader av skogløk/bendelløk og ha i blender sammen med meierismør og noen dråper sitron (det løfter smaken). Smøret kan godt lages dagen før, så smaken får sette seg. Smøret kan fryses i små porsjoner.
Crostini
Stikk ut runde brød av skiver fint eller halvfint brød med et konjakkglass. Legg på bakepapir. Sprinkle lett med god olivenolje og dryss litt flaksalt over før de ristes gylne og sprø i steikeovnen.
Smør et lag løksmør på crostiniene når de er lune, så smøret får trekke litt inn. Legg på ei skive røkt laks.
Serveres umiddelbart mens de er sprø. Et glass bobler eller hvitvin til gir en god start på feiringen!