Djevleegg med ramsløksmør | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Djevleegg med ramsløksmør

Sankeråvare: Sopp og Nyttevekster

Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter og Salater

Tilberedning: Koke

Sankeråvare

Stikkord

Lunsj Salat Vår Friskt

Om oppskriften

Av Roger Andersen. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 1/2020.

Sankeråvare

Korsknapp - Glechoma hederacea

Strutsevingskudd - Matteuccia struthiopteris

Løvetannknopper - Taraxacum

Skarlagen vårbeger - Sarcoscypha austriaca

Ingrediens

Til 4-6 porsjoner.

6 egg

Rundt 120 g ramsløksmør*

Gul sennep

Tabasco

Salt

Pepper

To til tre handfuller korsknapp, eller andre ville bladgrønnsaker

16-18 strutsevingskudd

En håndfull løvetannknopper

16-18 skarlagen vårbeger

Smør

Fremgangsmåte

Kok eggene til eggeplommen er fast, men kremete. Det gjør du ved å legge eggene i ett lag på bunnen av en kjele. Hell i kaldt vann slik at vannivået er 3-5 cm over eggene. Sett kjelen på en plate med høy varme og la det stå til vannet begynner å koke. Fjern kjelen fra kokeplaten, legg på et lokk og la det stå i ti minutter.

Forbered et isbad ved å ha vann og isbiter i en bolle. Når eggene har stått i ti minutter, tar du ett og ett egg ut av kjelen. Knekk skallet på egget og legg det i isvannet i minst ett minutt. Når eggene har kjølt seg ned, tar du dem ut av vannbadet og skreller dem. Del egget i to langs eggets lengde, slik at du får to ovale halvdeler.

Grav ut eggeplommen med en skje. Vei alle eggeplommene. Vei opp en tilsvarende mengde ramsløksmør. Rør smør og eggeplomme sammen for hånd. Smak til med sennep, tabasco, pepper og salt. Det skal være litt piff på blandingen. Det er en grunn til at denne klassiske amerikanske retten heter djevleegg.

Ha eggeplommmemosen tilbake i eggets hulrom før du serverer. Du kan godt bruke to teskjeer, men hvis du vil ha det ekstra pyntet kan du bruke en dekorasjonspose for å klemme innholdet tilbake i eggehvitehalven. Dersom du ikke skal servere eggene rett etter tilberedelse, oppbevar mosen og eggehvitehalvdelene hver for seg frem til du skal anrette.

Vask nyttevekstene og riv korsknappen i passende serveringsbiter.

Sprøstek skarlagen vårbeger, løvetannknopper og strutseving i litt smør. Smak til med salt og pepper.

Anrett eggene på porsjonstallerkner, to til tre på hver tallerken. Legg fire strutsevinger og en del av løvetannknoppene på tallerkenene. Fordel korsknapp på tallerkenene og legg fire skarlagen vårbeger på hver av tallerkenene.

Denne lunsjen kan serveres med godt brød til.

*Ramsløksmør lager du ved å kutte opp en tredjedel ramsløk i en matmølle, før du blander det med to tredjedeler smør. Det kan være godt å tilsette litt chiliflak eller revet sitronskall også. Det er flatvisp eller en fleksibel visp som er best egnet til å lage en jevn blanding av ramsløk og smør.