Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår og Sommer
Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter og Krydder og tilbehør
Tilberedning: Steke, Rawfood, Grille og Bålmat
Dunkjevlene blomstrer om sommeren, en må helt inn på planten for å se blomsterskuddet, som ligger midt inne i strået, innkapslet som en maiskolbe. Skrell av bladvevet, så finner du hunnakset underst og hannakset sittende ustilket på hunnakset. Hunndelen vil senere utvikle seg til den spektakulære brune, sigarformede sylinderen, mens hanndelen etter hvert går over til å bli en tørr, tynn stilk som brekker lett av. Både hann- og hunnaksene tilberedes og spises som mais, og smaker godt, også i rå tilstand.
TIPS
Hvordan plukke dunkjevleskudd? Ta et fast tak i den nederste delen av strået og dra det rolig opp. Skjær av den øvre grønne delen så du sitter igjen med ca. 20 cm av den lysere nedre delen. Skrell vekk et par-tre lag til du når inn til den delikate, møre og hvite delen av skuddet. Det ser ut som purre, men smaken likner mer på agurk.
Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.
Dunkjevle - Typha latifolia
Dunkjevle har en lang sesong og byr på flere produkter. Fra sankthans og utover jakter jeg på dunkjevlekolber, som er det unge stadium av hann- blomsten. Hos dunkjevlene sitter hannen oppå hunnen, og det er hunnen som blir til en brun «sigar». I et tidlig stadium er begge blomst- ene lik grønne kolber, den tynnere hannblomsten øverst er omsluttet av dekkblad. Vi brekker av den grønne hannkolben der den møter hunnen, skreller av dekkbladet, knasker i oss herligheten rå, eller koker den og nyter den med en smørklatt.