Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår, Sommer og Høst
Dunkjevlene blomstrer om sommeren, en må helt inn på planten for å se blomsterskuddet, som ligger midt inne i strået, innkapslet som en maiskolbe. Skrell av bladvevet, så finner du hunnakset underst og hannakset sittende ustilket på hunnakset. Hunndelen vil senere utvikle seg til den spektakulære brune, sigarformede sylinderen, mens hanndelen etter hvert går over til å bli en tørr, tynn stilk som brekker lett av. Både hann- og hunnaksene tilberedes og spises som mais, og smaker godt, også i rå tilstand.
TIPS
Hvordan plukke dunkjevleskudd? Ta et fast tak i den nederste delen av strået og dra det rolig opp. Skjær av den øvre grønne delen så du sitter igjen med ca. 20 cm av den lysere nedre delen. Skrell vekk et par-tre lag til du når inn til den delikate, møre og hvite delen av skuddet. Det ser ut som purre, men smaken likner mer på agurk.
Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.
Dunkjevle - Typha latifolia
2 ss smør
2 ss hvetemel
1 hakket løk, gjerne rødløk for fargens skyld
2-3 ts karri
6 dl hønsebuljong
10-12 dunkjevleskudd i skiver
Surr løken blank i smøret, rør i karri og hvetemel. Hell over buljongen og dunkjevleringene, kok opp og la suppa småkoke 15-20 minutter.
Juster med salt og pepper.