Dunkjevlesuppe med karri | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Dunkjevlesuppe med karri

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår, Sommer og Høst

Sankeråvare

Stikkord

Suppe Forrett Enkelt

Om oppskriften

Dunkjevlene blomstrer om sommeren, en må helt inn på planten for å se blomsterskuddet, som ligger midt inne i strået, innkapslet som en maiskolbe. Skrell av bladvevet, så finner du hunnakset underst og hannakset sittende ustilket på hunnakset. Hunndelen vil senere utvikle seg til den spektakulære brune, sigarformede sylinderen, mens hanndelen etter hvert går over til å bli en tørr, tynn stilk som brekker lett av. Både hann- og hunnaksene tilberedes og spises som mais, og smaker godt, også i rå tilstand.

TIPS

Hvordan plukke dunkjevleskudd? Ta et fast tak i den nederste delen av strået og dra det rolig opp. Skjær av den øvre grønne delen så du sitter igjen med ca. 20 cm av den lysere nedre delen. Skrell vekk et par-tre lag til du når inn til den delikate, møre og hvite delen av skuddet. Det ser ut som purre, men smaken likner mer på agurk.

Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.

Sankeråvare

Dunkjevle - Typha latifolia

Ingrediens

2 ss smør

2 ss hvetemel

1 hakket løk, gjerne rødløk for fargens skyld

2-3 ts karri

6 dl hønsebuljong

10-12 dunkjevleskudd i skiver

Fremgangsmåte

Surr løken blank i smøret, rør i karri og hvetemel. Hell over buljongen og dunkjevleringene, kok opp og la suppa småkoke 15-20 minutter.

Juster med salt og pepper.