Sankeråvare: Bær og frukt
Sesong: Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Sauser, Krydder og tilbehør og Desserter
Tilberedning: Konservere og Koke
Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.
Einerbær - Juniperus communis
Ha einerbær i en kjele av rustfritt stål. Hell over vann til det dekker bærene. La det hele småkoke i 3 timer. Hell av væsken gjennom en sil. Ta vare på væsken!
Ha nytt vann over bærene til det dekker. Kok nye tre timer.
Gjenta prosessen en tredje gang. Samle de tre avkrokene i en kjele og kok inn væskemengden til det halve. Tilsett sukker, for eks 1 dl/pr liter opprinnelig væske, og kok videre til en sirupsaktig konsistens. Nå kan det settes til en skvett fløte. Det gir en pen glans og runder av smaken. Sirupen brukes som pynt og smaksvariant på iskrem og desserter. Smaken er kraftig, det skal ikke så mye til.