Essens av blomster og blad | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Essens av blomster og blad

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår og Sommer

Hva vil du lage?: Vegetar, Kaker og brød, Drikke og Desserter

Tilberedning: Konservere

Sankeråvare

Stikkord

blomster sommer essens smakstilsetning drikke

Om oppskriften

Denne oppskriften har vi fått fra Trondheim sopp- og nyttevekstforening. Essensen er holdbar i minst ett år. Også andre blomster og blad enn de som er oppgitt kan brukes.

Sankeråvare

løvetannblomst - Taraxacum

hylleblomst - Sambucus

rogneblomst - Sorbus

solbærblad - Ribes nigrum

bjørkeblad - Betula

heggeblomst - Prunus

mjødurt - Filipendula ulmaria

Ingrediens

1 l. blomster/blad av f.eks. løvetann, hylleblomst, rogneblomst, solbærblad, bjørkeblad, heggeblomst, mjødurt e.a.

2 kg sukker

3 l vann

1 pk. sitronsyre (30 g) eller 1-2 økologiske sitroner

Fremgangsmåte

Rens blomster og blad og ha dem i et femliters glass. Kok opp vann, tilsett sukker, kok opp igjen og avkjøl. Hell væsken over blomstene, tilsett sitronsyre eller oppkuttet sitron og rør godt om. Ha på lokk eller plastfolie. La stå ca. 5 dager en mørk og kjølig plass – ikke i kjøleskap.

Rør om daglig.

Blandingen siles gjennom en fin stoffsil/saftpose. Væsken kan fryses i dertil egnet beger eller varmes opp til kokepunktet og helles på steriliserte glassflasker. Drikkes som saft eller i drinker, som smakstilsetning i f.eks. kakedeig eller i alle andre små eller store retter som kaller på en smak av sommeren.