Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Sauser, Krydder og tilbehør, Drikke og Desserter
Tilberedning: Konservere og Koke
Publisert i Sopp og nyttevekster nr 4/2017.
Rose - Rosa
Mjødurt - Filipendula ulmaria
Løvetann - Taraxacum
1 liter renskede blomster. For eks løvetann, rose, mjødurt.
2 liter sukker
3 liter vann
30 gram sitronsyre
Kok opp vann og sukker. Hell over renskede blomster. Blomstene skal ikke vaskes eller skylles før bruk.
La det stå i tre til fem dager. Tilsett 30 g sitronsyre. Varm opp til kokepunktet. Blandingen skal ikke koke.
Hell over på rene, steriliserte flasker. Forsegl flaskene og varm dem opp i vannbad, slik at det dannes et vakuum inne i flasken. Alternativt kan blandingen fryses i en beholder som tåler slik oppbevaring
Den kan serveres som drikke, brukes som basis til is dessert, sauser og i kaker.