Fermenterte ramsløk-knopper og -frø | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Fermenterte ramsløk-knopper og -frø

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår og Sommer

Hva vil du lage?: Vegetar og Krydder og tilbehør

Tilberedning: Konservere og Fermentere

Sankeråvare

Stikkord

Lagre Konservere Garnityr Frø Knopp

Om oppskriften

Både ramsløkfrø og ramsløkknopper blir nydelige når de fermenteres. De får en mild syrlig og salt hviløksmak.

Oppskrift av Anne Elisabeth Scheen. Hentet fra bloggen Plukk og bruk – om plukking og bruk av spiselige planter og sopp.

Sankeråvare

Ramsløk - Allium ursinum

Ingrediens

1 liter vann

40 g salt

ramsløkfrø eller ramsløkknopper

1–2 kålblad (kun hvis du fermenterer i glass)

 

Fremgangsmåte

Ha salt og vann i en kjele og kok opp. Avkjøl laken til romtemperatur. Det er lurt å koke dobbel mengde, så har du i fall du trenger litt ekstra lake.

Skyll ramsløken. Hvis du fermenterer i vakuumposer har du all ramsløken oppi posen. Vei posen med ramsløk og ha oppi minst like mye lake som ramsløk. Vakuumerer posen, Det er viktig at ikke noe luft er igjen i posen.

La posen stå og fermentere i rometemperatur i flere uker. Etter noen dager, kan du se antydning til små bobler i laken. Dette er et tegn på at fermenteringsprosessen er igang. Det hender posen blåser seg opp. Dersom du bruker poser med ventil på, (til håndpumpe), vil ventilen slippe ut så du unngår overtrykk. Hvis du selv har forseglet posen, kan du slippe ut litt gass og vakuumere på nytt.

Dersom du fermenterer i glass, legger du ramsløken i glasset. Press så mye som mulig ned i glasset, men la det være igjen et par cm på toppen. Fyll på lake til den dekker ramsløken. Legg et kålblad oppå ramsløken og bruk det til å holde ramsløken under laken. Også kålbladet må ligge godt under laken. Legg en liten plastpose med vann oppå, slik at kålbladet holdes nedi laken, og ikke noe luft kommer til laken. Sett et lokk forsiktig på, men ikke skru det til. Sett glasset til fermentering i rometemp. Det kan renne over, så sett glasset på en tallerken.

Etter 4–4 dager til en uke eller to kan du smake. Den skal ha syrlig og litt salt smak. Når du er fornøyd med smaken, kan posen oppbevares i kjøleskap. Hell over på glass når du skal bruke den. Hvis du fermenterer i glass, skru lokket godt til og sett i kjøleskap. Lang holdbarhet.