Fluesopplasagne | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Fluesopplasagne

Sankeråvare: Sopp

Sesong: Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Vegetar, Sauser og Hovedretter

Tilberedning: Steke og Bake

Sankeråvare

Stikkord

Middag Form Pasta Italiensk Ratatouille

Om oppskriften

Etter jeg smakte fluesopplasagnen til Roger Andersen i Oslo og omland sopp- og nyttevekstforeningen, så gjorde jeg lite annet enn å plukke fluesopp i et par uker etterpå. Nå har vi fryseren full.

Venner som ikke er soppfolk blir litt skeptiske når jeg foreslår å lage fluesopplasagne, for de er ikke klar over at det finnes spiselige fluesopper. Fluesoppene har en tydelig kjøttfull smak, som holder seg godt sammen med en krydrete ratatouille og en kraftig ostesaus. De tre elementene lages hver for seg, før du legger dem lagvis med lasagneplater i mellom, og gratinerer dem i ovnen.

ADVARSEL: To av våre seks dødlige sopper tilhører fluesoppslekten og resten av dem kan gjøre deg svært syk. Det er tre fluesopparter som er rangert som spiselige på normlisten, det er grå fluesopp, rødnende fluesopp og kamfluesopp. Dette er ikke nybegynnersopper. Hvis du er nysgjerrig på spiselige fluesopper og ikke kan disse fra før, så bli med den lokale medlemsforeningen din på tur og be turlederen om hjelp til å lære disse soppene. Ikke spis sopp du ikke er helt sikker på hva er.

 

Oppskrift av Roger Andersen. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 4/2017.

Sankeråvare

Rødnende fluesopp - Amanita rubescens

Kamfluesopp - Amanita vaginata m.fl.

Grå fluesopp - Amanita excelsa

Ingrediens

500 gr spiselig fluesopp, som for eksempel kamfluesopp, rødnende fluesopp eller grå fluesopp.

Lasagneplater, ferske eller tørkede

 

Til ratatouille:

1 gul løk

2 hvitløksfedd

1 aubergine

1 rød paprika

1 grønn squash

3 ss hakket fersk timian

2 ss olivenolje

1 boks med hakkede tomater

Chilipulver, salt og pepper

 

Til ostesaus:

50 gr hvetemel

50 gr smør

Chilipulver

5 dl melk

300 gr Gruyère-ost

2 ss dijonsennep

Fremgangsmåte

Ratatouille:

Skjær løk, aubergine og paprika i terninger på rundt 1 cm og hvitløksfeddene i tynne skiver. Finhakk timian. Ha alt opp i en panne, sammen med oljen på middels til høy varme. I mellomtiden skjærer du squash i terninger på rundt 1 cm og åpner boksen med tomater. Når grønnsakene i pannen får en gylden farge fra stekingen, så har du oppi squash og tomater. Smak til med chilipulver, salt og pepper. La blandingen stå å putre rundt 10 minutter.

Ostesaus:

Riv osten på et rivjern eller en kjøkkenmaskin. Ha smør, mel og chilipulver i en kjele over medium varme. Når smøret smelter, rører du melken gradvis inn, slik at du unngår klumper.  Når den hvite sausen har kokt opp og tyknet til, så tilsetter du den revne osten og rører til den har løst seg opp i sausen.

 

Stek fluesoppen på høy varme med litt smør, til alt vannet er kokt inn. Husk at fluesopper skal ha ekstra lang steketid, 15-20 minutter.

Legg lasagneplater i bunnen på en ildfast form. Deretter sprer du halvparten av ratatouillen ut over lasagneplatene. Legg et nytt lag lasagneplater over. Deretter legger du den stekte fluesoppen oppå der. Hell halvparten av ostesausen over fluesoppen og spre det ut over hele formen. Legg et nytt lag med lasagneplater, resten av ratatuillen og et siste lag med lasagneplater over der. Hell resten av ostesausen over og gratiner i ovnen til ostesausen får et gyllent skjær.

Server med en grønn salat som har blitt blandet med en rik Balsamico-dressing. Syren fra salatdressing er en fin balanse mot den rike ostesausen i lasagnen.