Focaccia med løvetann | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Focaccia med løvetann

Sankeråvare

Stikkord

Italiensk Brød Bakst Tilbehor Tapas

Om oppskriften

Denne focacciaen ble laget som en hyllest til løvetannen. Det var en utilsiktet, men veldig morsom bonus at frøstanden holdt formen gjennom stekingen og skapte en slags 3D effekt!

Sankeråvare

Løvetann - Taraxacum

Ingrediens

½ pose tørrgjær

4 – 4 1/2 dl vann

10 g salt

1/2 kg hvetemel

2 ss olje , til smøring av langpanne

Til topping:

Løvetann – rot, blad og stilk med knopp, blomster og frø

Ekstra frø

1 ss flaksalt

1 dl olivenolje

Fremgangsmåte

Sanking av løvetannrot: For å få med hele rota, velg en løvetann som står i litt løs jord. Gjerne i et blomsterbed eller en sandkasse. Stikk en spade godt ned i jorden, og forsøk å vippe opp rota. Forsøk å ikke søle for mye jord på bladene, og ta tak i rota når du drar, og om du vil ha med hele planten.

Sanking av frø: Forsøk å knipe tak i så mange fnokk du klarer, og bruk en saks til å klippe av frøene i enden. Dette er den minst ineffektive metoden jeg har funnet..

For å få med en hel frøstand må du være svært forsiktig og helst ha kort avstand fra plukkested til ventende focaccia.

Focaccia: Bland alle ingrediensene og kna til deigen er smidig. Sett bollen til heving.

Når deigen har hevet til om lag dobbel størrelse (det tar et par timer), smører du en langpanne på om lag 20×30 cm med litt olje.

Ha deigen forsiktig over i pannen. Hell over litt olje, og fordel den godt utover i pannen ved å stikke fingrene ned i den. La det hele stå og etterheve en halvtimes tid (eller mer).

Bruk en grønnsaksskrubb for å få rota ren. Plukk bort «overflødige» blader og blomster, og dander planten pent på brødet ditt. Trykk dem litt ned i deigen. Legg til ekstra plantedeler for å få med alle stadier av blomsten. Finn din indre Frankenstein!

Hell over litt ekstra olivenolje, og dryss over flere løvetannfrø og litt flaksalt. Stekes i ovn på 200 grader til den er gyllen og fin.