Fru Johnsens taraxacumchi | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Fru Johnsens taraxacumchi

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Krydder og tilbehør

Tilberedning: Konservere og Fermentere

Sankeråvare

Stikkord

Koreansk Kimchi Taraxacumchi Fermentering Sterk Frisk Tilbehør Løvetann Taraxacum

Om oppskriften

Kimchi er Koreas nasjonalrett, og består av fermentert kål og andre grønnsaker. I denne oppskriften er kål byttet ut med løvetannblader, og man kan også bruke flere typer nyttevekster. Både spiselige røtter og andre plantedeler kan brukes.

I denne oppskriften har Cathrine Johnsen fra Fru Johnsens sopp og nyttevekster, som navnet på retten kanskje kan røpe, valgt å bruke løvetann Taraxacum.
Kimchi eller taraxacumchi er perfekt som tilbehør til krydret kjøtt, fisk eller grønnsaksretter.

 

 

Sankeråvare

Løvetann - Taraxacum

Ingrediens

Grønnsaksblanding:

3-4 liter med løvetannblader (både blomster og knopper kan også brukes)
(bladene faller sammen under fermenteringen. Man kan fylle på med mer blader etter de første dagene, om man synes innholdet minker for mye)

4 ss salt

4-5 stk. reddik

3 stk. gulrot

1 bunt finsnittet vårløk

 

 

Krydderblanding:

3 ss koreansk chilipuré (Gochujang fås kjøpt i asiatiske butikker med koreansk utvalg eller på internett).

1 ss chilipulver (Gochugaru koreansk chillipulver fås kjøpt i asiatiske butikker med koreansk utvalg eller på internett)

 

Gochugaru kan erstattes med egen krydderblanding med følgende ingredienser: 1 ss chilipulver, 2 ss søtt paprikapulver, 0.5 ss røkt paprikapulver og 2 ss kvernede chiliflak (blir gjerne litt mildere i smak enn vanlig Gochugaru, så bruk gjerne mer enn 1 ss ved bruk av egen krydderblanding)

 

1,5 dl riseddik

0,5 dl vann

2 ss fiskesaus, kan sløyfes

2 ss brunt sukker

0,5 stk. revet løk

6 båter revet hvitløk

1 ss revet frisk ingefær

Fremgangsmåte

  1. Vask og rens løvetann og skjær dem i mindre biter. Legg oppskjært løvetann i en bolle og strø saltet over. Bland saltet godt inn og press deretter blandingen litt mot bunnen i bollen, til du ser blandingen begynner å slippe væske pga. saltet. La bollen stå til den faller mer sammen og slipper væsken mer, fra 3 -24 timer i kjøleskap.

2. Finsnitt vårløk og skjær opp gulrot og reddik og bland dette i en stor bolle.

3. Rør godt sammen alle ingrediensene til krydderblandingen i en stor skål.

4. Skyll løvetannbladene godt og tørk dem i salatslynge eller kjøkkenpapir. Bland dem deretter i krydderblandingen.

5. Tilsett resten av grønnsakene til slutt

6. Fyll blandingen på 2-3- store glass (eller flere små). Press kimchien godt ned i glassene så det ikke er luftlommer nedover i glasset, og sørg for at væsken dekker grønnsakene på toppen av glasset. La glassene stå på kjøkkenbenken i 2-3 dager for å fermentere. Rist gjerne daglig på glassene og husk at det er viktig at kimchien er dekket av væske både under fermentering og lagring i kjøleskap.