Fru Johnsens taraxacumchi

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Krydder og tilbehør

Tilberedning: Konservere og Fermentere

Sankeråvare

Stikkord

Koreansk Kimchi Taraxacumchi Fermentering Sterk Frisk Tilbehør

Om oppskriften

Kimchi er Koreas nasjonalrett, og består av fermentert kål og andre grønnsaker. I denne oppskriften er kål byttet ut med løvetannblader, og man kan også bruke flere typer nyttevekster. Både spiselige røtter og andre plantedeler kan brukes.

I denne oppskriften har Cathrine Johnsen fra Fru Johnsens sopp og nyttevekster, som navnet på retten kanskje kan røpe, valgt å bruke løvetann Taraxacum.
Kimchi eller taraxacumchi er perfekt som tilbehør til krydret kjøtt, fisk eller grønnsaksretter.

 

 

Sankeråvare

Løvetann - Taraxacum

Ingrediens

Grønnsaksblanding:

3-4 liter med løvetannblader
(bladene faller sammen under fermenteringen. Man kan fylle på med mer blader etter de første dagene, om man synsinnholdet minker for mye)

4 ss salt

4-5 stk. reddik

3 stk. gulrot

1 bunt finsnittet vårløk

 

 

Krydderblanding:

3 ss koreansk chilipuré. Gochujang er koreansk chilipuré og fås kjøpt i asiatiske butikker med koreansk utvalg eller på internett.

1 ss chilipulver

2 ss paprikapulver

0.5 ss røkt paprikapulver

2 ss kvernede chiliflak

1,5 dl riseddik

0,5 dl vann

2 ss fiskesaus, kan sløyfes

2 ss brunt sukker

0,5 stk. revet løk

6 båter revet hvitløk

1 ss revet frisk ingefær

Fremgangsmåte

  1. Skyll grønnsakene i kaldt vann og skjær dem i så store biter du vil. Som ferdig kan kimchi bli ganske sterk, så små biter kan anbefales.

Start med grovt hakket løvetannblader, og finsnittet gulrot og reddik i en stor bolle. Strø litt salt over og press blandingen litt mot bunnen i bollen. Blandingen vil nå begynne å slippe væske pga. saltet. La bollen stå til den faller mer sammen og slipper væsken mer, fra 3 -24 timer i kjøleskap.

2. Krydderblanding lages og finsnittet vårløk blandes i denne.
Rør godt sammen alle ingrediensene til krydderblandingen i en skål, og tilsett grønnsakene. Bruk gjerne plasthansker for å blande ingrediensene. Fyll 2-3- store glass (eller flere små) med blandingen.

Press kimchien godt ned i glassene så det ikke er luftlommer nedover i glasset, og sørg for at væsken dekker grønnsakene på toppen av glasset.

La glassene stå på kjøkkenbenken i 2-3 dager for å fermentere. Man kan benytte et fermenteringslokk på glasset eller bruke plastfolie med små hull i over glasset. Det er viktig at kimchien er dekket av væske, og ikke kommer i kontakt med luften. Fortsett derfor å presse kimchien nedover i glasset under fermenteringen.

Kimchien kan spises fersk og vil utvikle mer smak jo lenger den står. Den kan fint oppbevares i kjøleskap 2-3 mnd. Men husk at væsken dekker grønnsakene på toppen av glasset under oppbevaring.