Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår
Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter og Desserter
Tilberedning: Konservere
Nåletrærne har noen helt spesielt ved seg. Et eget univers av aromaer. Med assosiasjoner til sitrusfrukter, eukalyptus, Coca-Cola og turer rundt juletreet gir de et uventet, men gjenkjennelig preg til maten. I denne oppskriften er den ytterste barken fra furutreet brukt som smakstilsetter i knekkebrød. Tradisjonelt er det ikke denne, men den indre barken som brukes i barkebrød. Å spikke seg inn til denne barken er tidkrevende, og kan også skade treet. Dermed er kun den barken som treet selv forsøker å kvitte seg med brukt.
Barken tørkes og pulveriseres og kan deretter brukes som smakstilsetter i alle typer bakst, det være seg vafler, pannekaker, boller, kjeks eller brød. Her har den distinkte smaken av furu (ja, det smaker som et furutre lukter!) møtt sin aromatiske motpart i en sterk, salt blåmuggost. Den kremete og pikante osten går godt med smaken av furu og sirkelen blir sluttet med furupollen og granskudd som bidrar med andre nåletresmaker, samt søtning fra honningen og sirupen de har ligget i. Disse kan fint brukes som erstatning for syltetøy på ostefatet, uavhengig av om du har disket opp kjeks gjort på furubark eller ikke.
Av Kristin Helene Randulff Nielsen og Magnus S. Støre. Denne oppskriften ble først publisert i boken Håndplukk. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 1/2018.
Furu - Pinus sylvestris
Gran - Picea abies
4 serveringer
Til kjeks:
100 g hvetemel
120 g smør
70 g sukker
1 egg
1 ss kaldt vann
2 ts bakepulver
3 ss furubarkpulver
½ ts salt
Til blåmuggkrem
100 g blåmuggost
½ dl fløte
Kjeks:
Bland mel, furubark og sukker og riv kjøleskapshardt smør på et rivjern. Bland sammen med fingertuppene til en sandaktig konsistens. Tilsett egget og vannet og la det hele komme sammen som en deig. Rull ut som en pølse, kle i plastfolie og la bli kald i kjøleskapet.
Skjær i skiver og stek i ovnen på 190°C i ca. 15 minutter til de er smått gylne.
Blåmuggkrem:
Varmes forsiktig opp i gryte til osten er smeltet. Blandes godt, og avkjøles.
Serveres med granskudd og/eller furupollen konservert i honning eller sukkerlake