Furu, Gran og blåmuggost | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Furu, Gran og blåmuggost

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter og Desserter

Tilberedning: Konservere

Sankeråvare

Stikkord

Forrett Kanapé Siderett Dessert Ostefat

Om oppskriften

Nåletrærne har noen helt spesielt ved seg. Et eget univers av aromaer. Med assosiasjoner til sitrusfrukter, eukalyptus, Coca-Cola og turer rundt juletreet gir de et uventet, men gjenkjennelig preg til maten. I denne oppskriften er den ytterste barken fra furutreet brukt som smakstilsetter i knekkebrød. Tradisjonelt er det ikke denne, men den indre barken som brukes i barkebrød. Å spikke seg inn til denne barken er tidkrevende, og kan også skade treet. Dermed er kun den barken som treet selv forsøker å kvitte seg med brukt.

Barken tørkes og pulveriseres og kan deretter brukes som smakstilsetter i alle typer bakst, det være seg vafler, pannekaker, boller, kjeks eller brød. Her har den distinkte smaken av furu (ja, det smaker som et furutre lukter!) møtt sin aromatiske motpart i en sterk, salt blåmuggost. Den kremete og pikante osten går godt med smaken av furu og sirkelen blir sluttet med furupollen og granskudd som bidrar med andre nåletresmaker, samt søtning fra honningen og sirupen de har ligget i. Disse kan fint brukes som erstatning for syltetøy på ostefatet, uavhengig av om du har disket opp kjeks gjort på furubark eller ikke.

Av Kristin Helene Randulff Nielsen og Magnus S. Støre. Denne oppskriften ble først publisert i boken Håndplukk. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 1/2018.

Sankeråvare

Furu - Pinus sylvestris

Gran - Picea abies

Ingrediens

4 serveringer

 

Til kjeks:

100 g hvetemel

120 g smør

70 g sukker

1 egg 

1 ss kaldt vann

2 ts bakepulver

3 ss furubarkpulver 

½ ts salt

 

Til blåmuggkrem

100 g blåmuggost

½ dl fløte

Fremgangsmåte

Kjeks:

Bland mel, furubark og sukker og riv kjøleskapshardt smør på et rivjern. Bland sammen med fingertuppene til en sandaktig konsistens. Tilsett egget og vannet og la det hele komme sammen som en deig. Rull ut som en pølse, kle i plastfolie og la bli kald i kjøleskapet.

Skjær i skiver og stek i ovnen på 190°C i ca. 15 minutter til de er smått gylne.

 

Blåmuggkrem:

Varmes forsiktig opp i gryte til osten er smeltet. Blandes godt, og avkjøles.

Serveres med granskudd og/eller furupollen konservert i honning eller sukkerlake