Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår og Sommer
Hva vil du lage?: Drikke
Tilberedning: Konservere og Koke
En smak av sommer. Kan brukes som den er, men også for eksempel i drikker og sauser.
Geitrams er en plante som de fleste kjenner, den farger landskapet i en fantastisk rødlilla tone i blomstringstiden. Planten har blitt brukt til plantemedisin mot mange plager, særlig viktig har den vært for i Sibir og urfolk i Nord- Amerika. Den står fortsatt som en fantastisk matkilde, med blad og blomster som kan spises og brukes til ulike drikker.
Oppskriften er hentet fra Villbrygg.no
Geitrams - Chamaenerion angustifolium
300 g ferske geitramsblomster 14 dl sukker
2 l vann
50 g sitronsyre
(kan også bruke skiver av en hel sitron)
Kok vann, tilsett sukker og sitronsyre, og rør til alt løser seg opp. Hell laken over geitramsblomstene, som ligger i en bolle. Avkjøl og sett kjølig i 4 dager. Sil saften og hell på sterile flasker. Dette er et konsentrat som må blandes ut 1:6, eller etter egen smak.
Holdbarhet: 1 uke i kjøleskapet, ellers lengre i fryseren.