Granskudd- og geitostkuler | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Granskudd- og geitostkuler

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter, Sauser, Krydder og tilbehør, Kaker og brød og Desserter

Tilberedning: Steke og Bake

Sankeråvare

Stikkord

Ostefat Forrett Dessert Kanapé Knekkebrød

Om oppskriften

Et hint av granskudd kan ta norske råvarer til nye og spennende høyder. Du serverer kanskje hvit geitost med honning og kjeks etter måltider? Det er godt, men ved å føye til noen granskudd blir retten straks mer spennende, smakfull og ikke minst noe man vil huske.

 

Av Trond Svendgård. Denne oppskriften ble først publisert i boken Plukk selv. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 1/2018.

Sankeråvare

Gran - Picea abies

Ingrediens

Til 4 personer

 

Til ostesnacks:

200 g hvit geitost (helst lokal eller Haukeli)

1 neve ferske granskudd

1 glass bjørke- eller granskuddsirup, eventuelt flytende honning blandet med granskudd

 

Til to brett knekkebrød:

1 ss tørkede granskudd knust til pulver, alternativt ½ dl ferske granskudd

250 g solsikkekjerner

1 ¼ dl linfrø

2 ½ dl sesamfrø

2 ½ dl kruskakli

2 ss fiberhusk

½ ss salt

1 ts sukker

5 dl vann

 

Fremgangsmåte

Ostesnacks:

Riv barnålene av granskuddene og legg dem ut over en tallerken. Kutt osten i tykke skiver, klem dem sammen med hendene og form små kuler. Rull kulene i barnålene. Du kan også rulle hel osten i barnålene og servere den hel.

 

Knekkebrød:

Tørk granskudd i ovnen på 50 °C natten over, og knus til pulver med en hurtigmikser. Nå har du et skogskrydder du kan bruk til så mangt. Du kan også bruke ferske barnåler.

Blant alt det tørre, hell over vannet og bland godt. La røren svelle i minimum 10 minutter. Kle et stekebrett med bakepapir og fordel røren jevnt utover i et tynt lag ved hjelp av en stekespade med knekk. Rut opp i passende stykker med en kniv eller stekespade og stek knekkebrødene på 160 °C i 35 minutter. Ta ut knekkebrødene, del dem fra hverandre, snu dem og legg dem på et nytt stekebrett. Plasser en tresleiv i ovsdøråpningen ot stek/tørk dem i nye 35 minutter. Avkjøl på rist og oppbevar i en metallboks med lokk.

 

Server osten med knekkebrød og sirup.