Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår
Hva vil du lage?: Kaker og brød
Tilberedning: Bake
GRANSKUDDBRØD ELLER -RUNDSTYKKER
Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.
Gran - Picea abies
5 dl lunkent vann
2 dl lunken kefir
5-6 ss olje eller smeltet smør 2-3 ss granskuddsirup (se side 53) 1 ts salt
1 pk tørrgjær
2 dl ferske eller fryste granskudd (eller 1/4 dl tørket og knust)
5 dl havregryn eller kruskablanding
7,5 dl sammalt fint hvetemel
Bland alt godt i maskin og elt i 5 minutter eller kna for hånd i 10-12 minutter og sett til heving på lun plass, godt tildekket, en times tid. Når deigen er hevet til dobbelt størrelse, knas den om og bakes ut til store brød eller rundstykker. Etterheves 45 minutter og stekes ved 200 grader i 45-50 minutter for store brød, eller ved 225 grader i 15-20 minutter for rundstykker.