Granskuddsirup | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Granskuddsirup

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår

Hva vil du lage?: Vegetar, Sauser, Krydder og tilbehør og Desserter

Tilberedning: Konservere

Sankeråvare

Stikkord

Sirup Saft Saus Dessert Søtt Basisoppskrift

Om oppskriften

De myke, lysegrønne skuddene på grantreet er ypperlige å koke sirup på! Sirupen kan brukes på iskrem, til pannekaker, eller blandes med vann til saft.

Hentet fra heftet Lag mat av nyttevekster. Tekst:  Jeanette Elden. Foto:  Anne Elisabeth Scheen.

Sankeråvare

Gran - Picea abies

Ingrediens

Minst 1 l granskudd – lysegrønne og myke

1 1/2 liter vann eller mer.

ca. 5-6 dl sukker.

Mengdeforhold væske og sukker

Væske

3 dl

6 dl

9 dl

Sukker

2 dl

4 dl

6 d

Fremgangsmåte

Legg granskuddene i en kasserolle og dekk dem så vidt med vann. Ikke bruk mer vann enn nød- vendig. Kok opp og la granskuddene koke under lokk ved svak til middels varme i ca. 20 minutter.

Hell granskuddene og vannet over i et dørslag og sil bort gran- skuddene. Granskuddene kastes. Mål opp væsken og regn ut hvor mye sukker du skal bruke. Som ut- gangspunkt kan du bruke 3 deler væske og 2 deler sukker (se tabell).

Ha væsken tilbake i kjelen. La det koke opp over svak til middels varme mens du rører til sukkeret har smeltet.

La det fortsette å koke for- siktig. Til å begynne med er far- gen grønn, men blir rødere etter hvert som sirupen koker inn. Kok videre til væsken har fått en fin rød farge og begynner å bli litt seig. Det tar litt tid, men sirupen vil tykne ytterligere når den blir avkjølt, så ikke kok den altfor lenge. Bruk en liten øse og fjern hvitt skum som dannes langs kanten av kjelen underveis i kokingen.

Hell sirupen over på rene, steriliserte flasker eller glass. Oppbevares kjølig.