Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår
Hva vil du lage?: Krydder og tilbehør, Drikke og Desserter
Tilberedning: Konservere og Koke
Denne oppskriften er hentet fra Anne Elisabeth Scheens blogg plukkogbruk.no
Granskuddsirup kokes av de lysegrønne, delikate skuddene på grana. Sirupen kan brukes til is, som smak i pannacotta, men også til drinker.
Foto: Anne Elisabeth Scheen
Gran - Picea abies
Ca. 5 dl granskudd – lysegrønne og myke
15 dl vann
10 dl sukker
Legg granskuddene i en kasserolle og dekk dem med vann. Ikke bruk mer vann en nødvendig. Kok opp og la granskuddene koke under lokk ved middels varme i ca. 20 minutter.
Sil bort granskuddene og mål opp væsken. Som utgangspunkt kan du bruke 3 deler væske og 2 deler sukker. For eksempel: Har du 15 dl væske bruker du 10 dl sukker. Ha alt tilbake i kasserollen og la det koke opp over svak til middels varme. Til å begynne med er fargen grønn, men blir rødere etter hvert som sirupen koker inn. Kok videre til væsken har tyknet og fått en fin rød farge og sirupkonsistens. Det tar litt tid, men husk at sirupen vil tykne ytterligere når den blir avkjølt, så ikke kok den altfor lenge. Bruk en liten øse og fjern hvitt skum som danner seg langs kanten underveis i kokingen. Sirupen skifter farge til rosa og etter hvert blir den mørkere rød, helt av seg selv!
Hell sirupen over på rene, steriliserte flasker eller glass.