Sankeråvare: Tang og tare og Sopp
Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter og Hovedretter
Tilberedning: Koke og Bake
BAKT GRESSKAR MED BUTARE OG SALVIE
Denne rett kan varieres på veldig mange måter. Det som er viktig er kombinasjonen av salt og søtt og teksturene fra råvarene.
Av Zoe Christiansen, Northern company
Sukkertare - Saccharina latissima
Steinsopp - Boletus edulis
Traktkantarell - Craterellus tubaeformis
800 g gresskar (gjerne typen butternut)
1 stort løk
2 syrlige epler
4 -8 fedd hvitløk ( eller mer om du liker det) 10 – 15 g tørket flak av butare
1 lite glass med fermenterte grønnsaker ( valgfritt) 150 g smør
Til Dashi:
20 g tørket skogsopp
5 g tørket sukkertare
5 dl vann
1 dl lake fra grønnsaksfermenteringen. Du kan også bruke hvitvin eller eplemost 1⁄4 saltet sitron (valgfritt)
Smak til med salt og eventuelt litt epleedikk ( gjerne hjemmelaget)
Før servering:
50 g smør
1 liten neve med salvie.
Forbered din dashi ved å bløtlegge sukkertare og tørket sopp i 5 dl med kokende vann. La stå å trekke i et par timer (minimum 30 minutter).
Gresskar smaker mye mer om man griller det i ovnen og beholder skinnet på. Til dette formål passer det best med butternut gresskar som ikke har for kraftig skall.
Skyll gresskaret, fjern frøene og skjær resten i passende stykker på ca 5 cm. Løken skjæres i båter og eplet i passende biter på 2- 3 cm. Legg det hele i en langpanne eller et ildfast fat. Legg ved hele hvitløksfedd uten å ta av skinnet. Dryss over med litt olje og salt og fordel oljen med hendene over grønnsakene.
Smelt smøret i en liten kasserolle og ha i 3 dl av din dashi. Hakk den salte sitron i små stykker og ha det i kasserollen sammen med butareflakene og litt lake fra fermenteringen. Hvis du ikke har det er hvitvin eller eplemost også godt. Smak til så balansen mellom salt og surt er som du liker den! Du kan eventuelt ha i de siste 2 dl med dashi. Hell væsken over grønnsakene og dekk med et lokk eller metallfolie og sett på midterste plate i ovnen på 220 grader. La steke i 1 time.
De siste 15 minutter av steketiden tar du av metallfolien og lar retten brune seg litt.
Salvien kan du steke i smøret rett før servering så bladene er sprø når de drysses over retten. Man kan bruke klarnet smør for et optimalt resultat. Urtene skal bare ha ganske kort tid i varmen og skal opp av smøret innen de mister sin grønne farge.
Serveres som vegetarisk rett med kokt ris, bulgur eller pasta, eventuelt sammen med kjøtt eller fisk.