Siden holder for tiden på å oppdateres, det kan oppleves midlertidige problemer

Gresskar med butare

Sankeråvare: Tang og tare og Sopp

Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter og Hovedretter

Tilberedning: Koke og Bake

Sankeråvare

Stikkord

Tilbehør Japansk Middag

Om oppskriften

BAKT GRESSKAR MED BUTARE OG SALVIE

Denne rett kan varieres på veldig mange måter. Det som er viktig er kombinasjonen av salt og søtt og teksturene fra råvarene.

Av Zoe Christiansen, Northern company

 

Sankeråvare

Sukkertare - Saccharina latissima

Steinsopp - Boletus edulis

Traktkantarell - Craterellus tubaeformis

Ingrediens

800 g gresskar (gjerne typen butternut)
1 stort løk
2 syrlige epler
4 -8 fedd hvitløk ( eller mer om du liker det) 10 – 15 g tørket flak av butare

1 lite glass med fermenterte grønnsaker ( valgfritt) 150 g smør

Til Dashi:
20 g tørket skogsopp
5 g tørket sukkertare
5 dl vann
1 dl lake fra grønnsaksfermenteringen. Du kan også bruke hvitvin eller eplemost 1⁄4 saltet sitron (valgfritt)
Smak til med salt og eventuelt litt epleedikk ( gjerne hjemmelaget)

Før servering:
50 g smør
1 liten neve med salvie.

Fremgangsmåte

Forbered din dashi ved å bløtlegge sukkertare og tørket sopp i 5 dl med kokende vann. La stå å trekke i et par timer (minimum 30 minutter).

Gresskar smaker mye mer om man griller det i ovnen og beholder skinnet på. Til dette formål passer det best med butternut gresskar som ikke har for kraftig skall.
Skyll gresskaret, fjern frøene og skjær resten i passende stykker på ca 5 cm. Løken skjæres i båter og eplet i passende biter på 2- 3 cm. Legg det hele i en langpanne eller et ildfast fat. Legg ved hele hvitløksfedd uten å ta av skinnet. Dryss over med litt olje og salt og fordel oljen med hendene over grønnsakene.

Smelt smøret i en liten kasserolle og ha i 3 dl av din dashi. Hakk den salte sitron i små stykker og ha det i kasserollen sammen med butareflakene og litt lake fra fermenteringen. Hvis du ikke har det er hvitvin eller eplemost også godt. Smak til så balansen mellom salt og surt er som du liker den! Du kan eventuelt ha i de siste 2 dl med dashi. Hell væsken over grønnsakene og dekk med et lokk eller metallfolie og sett på midterste plate i ovnen på 220 grader. La steke i 1 time.

De siste 15 minutter av steketiden tar du av metallfolien og lar retten brune seg litt.

Salvien kan du steke i smøret rett før servering så bladene er sprø når de drysses over retten. Man kan bruke klarnet smør for et optimalt resultat. Urtene skal bare ha ganske kort tid i varmen og skal opp av smøret innen de mister sin grønne farge.

Serveres som vegetarisk rett med kokt ris, bulgur eller pasta, eventuelt sammen med kjøtt eller fisk.