Grønn kalkunchilli med sjampinjong | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Grønn kalkunchilli med sjampinjong

Sankeråvare: Tang og tare og Sopp

Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Supper, Sauser og Hovedretter

Tilberedning: Steke og Koke

Sankeråvare

Stikkord

Gryterett Chili Høstmat Middag

Om oppskriften

Når kalde høstvinder begynner å ule rundt hushjørnet er det på tide å dra frem chilligryten. Denne hjertevarmende gryten kommer fra New Mexico, Texas og Arizona-området, men tilhører standardrepertoaret til de fleste amerikanske husmødrene, enten de kjøper det på boks, halvfabrikata eller lager den fra grunnen av. Konkurransen om hvem som lager best chilli er et fast innslag på fleste delstatsfestivaler og kommunefestivaler i USA.

Grunnlaget for retten er en saus laget av ulike typer chili. Målet er ikke nødvendigvis at sausen skal være så sterk. Ulike chilislag har ulike smakskarakteristikker, og forbehandlingen får frem den fruktige søtsmaken i chilifruktene. Sausen krydres til med spisskummen, koriander og oregano. Selve gryten lages som regel av løk, hvitløk og kjøtt. I tillegg brukes det ofte bønner, men enkelte fra Texas kan bli litt stramme i masken om man foreslår slik helligbrøde. Vegetariske versjoner ble veldig populært på 60- og 70-tallet. Mange i Norge kjenner retten fra Toros halvfabrikatversjon, Chilli con Carne, som kom på midten av 80-tallet. Den var spennende nok, men det gjør ikke rettferdighet på hjemmelagede versjoner med forskjellige ferske og tørkede typer chili og paprika.

Amerikanere serverer ofte chilli med generøse topper med rømme og revet cheddar på toppen, og noen har grovhakket løk. Det er godt å ha noe sprøtt ved siden av, som for eksempel maischips eller godt brød. For deg som er liker å teste lokale skikker, så er Ritz kjeks med peanøttsmør på et tips fra proffene. Denne versjonen har jeg servert med ferskpresset lime og koriander. Revet parmesan gir en god saltsmak uten å døyve heten fra chillien.

Nå som jeg har perfeksjonert sausen, så kommer jeg til å prøve meg frem med ulike soppslag. Mange har foreslått traktkantarell, men jeg tror at det er behov for litt mer kjøttfulle sopper, som skrubb, fåresopp eller kanskje spiselige fluesopper. Etter denne sopphøsten er både fryseren og matskapet fullt, så det blir mange soppchilligryter. En av medlemmene av New Mexico Mycological Society hadde brukt mel fra steinsoppslekten til å temme heten i en chilli noe og anbefalte sjampinjonger som hovedingrediens. Send oss rapporter fra egne eksperimenter med chilli og sopp, så deler vi gjerne!

Publisert i Sopp og nyttevekster nr 4/2017.

Sankeråvare

Sjampinjong - Agaricus

Sukkertare - Saccharina latissima