Grønnsaksbuljong med Islandslav  | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Grønnsaksbuljong med Islandslav 

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Vegetar, Supper og Småretter

Tilberedning: Koke

Sankeråvare

Stikkord

Middag Forrett Buljong Lav

Om oppskriften

Av Maria Helene Kalkvik. Oppskriften ble publisert i Sopp og nyttevekster nr 2/2014.

Sankeråvare

Islandslav - Cetraria

-

-

Ingrediens

Grønnsaksbuljongen lages ved å koke opp grønnsakene med vann og la det «simre» til det får god smak.   Disse grønnsakene kan du bruke:

Løk

Fennikel

Gulrot

Purreløk

Blomkål

Selleri

Sellerirot

Laurbærblad

Pepper

 

Islandslav

Fremgangsmåte

Islandslaven kokes i en egen kjele med litt av buljongen, da den slipper ganske mye bitterstoff.  Tørk på klede. Laven kan også tørkes i ovn etter koking, for å få litt annen tekstur.

Grønnsakene kokes møre i buljongen.  Tørrstek gjerne soppen i pannen med litt salt og brenn løken litt på kuttflaten før den kokes mør! Du kan bruke disse grønnsaker til anretning, og legg gjerne et lag med islandslav i bunnen først:

Blomkålbuketter

Grønnkål

Purreløk

Skorsonerrot

Gulrot

Selleriblader

Shitake-sopp