Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Supper og Småretter
Tilberedning: Koke
Av Maria Helene Kalkvik. Oppskriften ble publisert i Sopp og nyttevekster nr 2/2014.
Islandslav - Cetraria
-
-
Grønnsaksbuljongen lages ved å koke opp grønnsakene med vann og la det «simre» til det får god smak. Disse grønnsakene kan du bruke:
Løk
Fennikel
Gulrot
Purreløk
Blomkål
Selleri
Sellerirot
Laurbærblad
Pepper
Islandslav
Islandslaven kokes i en egen kjele med litt av buljongen, da den slipper ganske mye bitterstoff. Tørk på klede. Laven kan også tørkes i ovn etter koking, for å få litt annen tekstur.
Grønnsakene kokes møre i buljongen. Tørrstek gjerne soppen i pannen med litt salt og brenn løken litt på kuttflaten før den kokes mør! Du kan bruke disse grønnsaker til anretning, og legg gjerne et lag med islandslav i bunnen først:
Blomkålbuketter
Grønnkål
Purreløk
Skorsonerrot
Gulrot
Selleriblader
Shitake-sopp