Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vinter og Høst
Hva vil du lage?: Kaker og brød
Tilberedning: Bake
Denne oppskriften er sendt inn av Ellen T. Bøe fra Jærsoppen, Rogaland. Hun baker gjerne disse grove flatbrødene til jul, og anbefaler dem servert til spekemat og julemiddager.
Fotograf retten: Ellen T. Bøe
Fotograf planten: Hildur Hauksdottir
Karve - Carum carvi
8-10 kokefaste poteter f.eks. beate.
1 ss karvefrø
ca. 1 ts salt
ca. 1 dl sammalt hvete
ca. 1 dl havremel
litt siktet hvetemel
(glutenfritt: semper grov fibermiks, litt Toro lys melblanding og litt havremel)
Kok potetene møre og sett dem til avkjøling.
Når de er romtempererte males potetene to omganger i kjøttkvern. Tilsett deretter salt og ca. 1 ss karvefrø.
Bland i litt og litt av sammalt hvete, havremel og litt hvetemel, hold igjen litt på melet i begynnelsen og spe heller på utover til deigen blir seig. Prøv om deigen er seig nok ved å trekke i den og se om den henger godt sammen. Smak på deigen om det er nok salt og karve.
Kjevles på melet klede med rillekjevle og steikes på takke.
Fotograf: Ellen T. Bøe
Fotograf: Ellen T. Bøe