Gulaks: dessert og dram | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Gulaks: dessert og dram

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår og Sommer

Hva vil du lage?: Vegetar, Sauser, Krydder og tilbehør, Drikke og Desserter

Tilberedning: Konservere og Koke

Sankeråvare

Stikkord

Fromasj Iskrem Sorbet Søtt Lake Dessert

Om oppskriften

Kjenner du gulaks? Denne gressarten vokser i hele Norge og verdt å se nærmere på. 

Gulaks bærer sitt navn med rette, for odoratus betyr “duftende”, og strået utvikler en sterk, søtlig lukt av innholdsstoffet kumarin. Hvis du hører med til den generasjonen som var barn før rundballenes tid, så har du kanskje vært så heldig å få anledning til “å hoppe i høyet”. Det vet ikke barn av i dag hva er, men duften av den leken sitter takket være gulakset ennå i min nese, seksti år etter!

Gulaks er svært vanlig både i lavlandet og på fjellet, og du finner den i tørre bakker, grøftekanter, beitemarker, osv. På fjellet vokser fjellgulaks, A. Nipponicum, som nå regnes som en egen art. 

Den vokser i små tuer, og er stort sett mellom 15 og 30 cm høy. Aksene er grønne som unge, men gulner allerede tidlig på sommeren. 

Planten gir mest smak når den tørkes, og minner om vanilje. Tørket gress beholder smaken i årevis, og jeg bruker den til dram, iskrem og fromasj, og det pleier å falle i smak.

 

Av Sidsel Skaug. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 3/2016.

Sankeråvare

Gulaks - Anthoxanthum odoratum

Ingrediens

Fremgangsmåte

GULAKSLAKE

Kok sukkerlake i forholdet 1 l vann og 5 dl sukker. Klipp opp de gule aksene og la trekke i kokvarm lake, men la det ikke koke da det visstnok fremmer gressmak. Det skal være så mye aks at de akkurat dekkes av lake. Trekk gryten av platen når det begynner å koke, la stå og kjølne litt, og kok så vidt opp igjen. Dette gjør jeg flere ganger for å holde laken varm og bedre trekke ut smaken. La stå natten over og sil gjennom trådsikt.

 

GULAKSFROMASJ

2 3/4 dl ferdig lake

5 eggeplommer

5 dl fløte

12 3/4 gelatinplater

Evt. hakkede mandler eller bær

 

Legg gelatinen i litt kaldt vann 5-7 min. til den mykner. Pisk eggene med laken til den blir luftig, men den vil ikke bli så stiv som eggedosis pga. vannmengden i laken. Pisk kremen stiv og bland i eggedosisen. Smelt gelatinen med litegrann vann i en gryte. Hell den middelsvarme gelatinen i blandingen i en tynn stråle mens du visper godt hele tiden. Hell i en fuktet glassbolle, og la stivne i kjøleskap 3-4 timer. Kan strøs med hakkede mandler eller pyntes med bær og spiselige blomster. Jeg pleier å lage saus av jordbær som får en omgang med stavmikseren, og søtes med lønnesirup.

 

IS AV GULAKS

3 dl gulakslake

5 eggeplommer

4 1/2 dl fløte

 

Pisk eggedosis av eggeplommer og lake, og ha dette i den stivpiskede kremen. Bland godt. Hvis du ikke bruker iskremmaskin må du røre i isen noen ganger de første par timene for å unngå isnåler og at laken synker til bunnen.

 

GULAKSDRAM

1 dl gulakstinktur (se oppskrift under)

6 dl 40 % sprit (jeg bruker 60% som jeg tynner ut)

En kork 100 % lønnesirup (etter smak, jeg bruker denne i alle snapser da jeg synes den runder smaken fint av uten å bli søt)

 

Fjern det nederste av stilkene på de gule aksene, og klipp dem opp i et glass med tett lokk. Dekk med sprit og la stå i fem-seks døgn mens du rister på glassene nå og da. Sil tinkturen i kaffefilter. Blir lysegul. Spe så ut med sprit. Smak deg frem til hvilket blandingsforhold du ønsker. Smaker av solvarm sommer !