Sankeråvare: Sopp
Sesong: Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Kaker og brød og Desserter
Tilberedning: Bake
Det er umulig å begrense seg når skogen bugner av flott sopp. Du fyller opp kurver, poser, genser – og kommer skakkbært hjem med mer enn du noensinne kan spise eller plage naboene med. Den kvikke løsningen er da å tørke resten. Men derfra til å bruke den i maten igjen? Det er vi mindre flinke til, og mange av oss har skapene godt stappet med tørket årgangssopp.
Fra artikkelen “Bruk mer tørket sopp!” av Håkon Mella. Oppskriften ble publisert i Sopp og nyttevekster nr 1/2015.
Traktkantarell - Craterellus tubaeformis
50 g smør
2 dl havregryn
1 egg
1,5 dl sukker – bytt gjerne ut 0,5 med honning hvis du vil
1 ss hvetemel – her kan du også bruke annen type mel – for eks potetmel, hvis du vil lage dem glutenfrie
1 ts bakepulver
En neve tørka kantarell
En klype salt
Oppskriften gir ca 20 kjekk, men det kommer an på størrelsen du lager.
Sett ovnen på 180 grader.
Legg traktkantarellene i en liten kjele og ha på vann så det dekker. La svelle opp i en halvtimes tid.
Sil væsken av kantarellene og hakk dem opp i små biter. Ha dem tilbake i kjelen og tilsett smøret.
Varm opp slik at det melter og sett til side. Ha i havregryn og rør sammen.
Pisk sukker og egg til eggedosis. Bland den og resten av ingrediensene med soppblandingen.
Ta en teskje og lag små klatter på bakepapir. Ikke sett klattene for tett, for kakene smelter flate og breier seg utover.
Stek så havreflarnene til de får farge, mellom 5 og 10 minutter avhengig av størrelse.