Hermetisering av skarpe risker | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Hermetisering av skarpe risker

Sankeråvare: Sopp

Sesong: Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter, Salater og Krydder og tilbehør

Tilberedning: Sylte og Konservere

Sankeråvare

Stikkord

Hermetisering Konservering Lagring Tilbehør

Om oppskriften

Skarpe risker egner seg ikke godt til frysing eller tørking (de blir treene), så salting er den beste konserveringsmetoden.

Sankeråvare

Rødbrun pepperriske - Lactarius rufus

Skjeggriske - Lactarius torminosus

Hulriske - Lactarius trivialis

Kokosriske - Lactarius glyciosmus

Ingrediens

100 g grovt havsalt/1 liter vann.

Rene glass med tett lokk.

Fremgangsmåte

Behandle soppen så snart/fort som mulig etter plukking. Skjær dem opp i passe biter (serveringsbiter) og kok dem i rikelig med vann, HULRISKE (Lactarius trivialis) ca. 5 minutter og SKJEGGRISKE (L. torminosus) og RØDBRUN PEPPERRISKE (L. rufus) ca. 10 minutter. Hell av vannet, skyll soppen med kaldt vann, bruk sil.

 

Du trenger rene glass med tett lokk, størrelsen av glassene skal passe til ett måltid. Pakk glassene inn i aviser og sett dem i kald ovn på rist eller stekebrett. Varm ovnen til 150°C og slå av strømmen. Kok metallokkene og la vannet renne av.

Kok saltlake: 100 g grovt havsalt/1 liter vann. Kok så mye saltlake du tror du trenger. Når saltet har smeltet, tilsett sopp i saltlaken og la det koke en stund.

Ta de varme glassene ut av ovnen og legg soppen og saltlaken på en gang i glassene. Fyll glassene helt fulle. Lukk glassene umiddelbart som varme. Oppbevar glassene opp ned i +5°C temperatur.

Når du bruker soppen, skyll den med kaldt vann og la vannet renne bort på en sil. Du trenger ikke å bløtlegge soppen for å få ut overflødig salt, den er klar til bruk etter skylling.