Hindbeh – løvetann med karamellisert løk | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Hindbeh – løvetann med karamellisert løk

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår, Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter, Salater og Krydder og tilbehør

Tilberedning: Steke og Koke

Sankeråvare

Stikkord

Libanesisk Midtøsten Koldtbord Tilbehør

Om oppskriften

Denne oppskriften er inspirert av Forager Chef, som vi virkelig anbefaler for å finne spennende og relativt enkle oppskrifter for nyttevekster og sopp.  Forager Chef er Alan Bergo, som nylig har utgitt en flott kokebok – The Forager Chef’s Book of Flora – med mengder av oppskrifter og matlagingsteknikker med spiselige planter fra hagen, marken og skogen.  Anbefales!

Hindbeh er en libanesisk rett.  Den kan lages med vill sikori, løvetann og alt annet av bladgrønt.  Det faste er at den serveres med en stor porsjon karamellisert løk.   En flott rett som for en av våre mest vanlige nyttevekster som alle kjenner og alle kan finne overalt store deler av den grønne årstid.  

Porsjonen rekker til 2 som lunsjrett og til 4 som siderett eller forrett.   

Forberedelsestid: 5 min

Steketid:  35 min

 

Oppskrift Alan Bergo, hentet fra https://foragerchef.com/

Sankeråvare

Løvetann - Taraxacum

Ingrediens

1 stor gul løk

2 ss ekstra virgin olivenolje, pluss mer til servering

250 g friske løvetannblader eller andre kraftige (ikke nødvendigvis bitre) ville bladgrønnsaker.  

En god klype nyknust spisskummen

Salt og nykvernet sort pepper

Fremgangsmåte

Skjær løken i tynne skiver.

Brun løken i en bred panne eller gryte slik:  varm opp olje til den er veldig varm, tilsett løken og skru ned varmen til middels.  Ha i litt salt og stek løken i 20-30 minutter til den dypt brun og aromatisk.  Du må røre av og til så den ikke brenner seg fast.  Hvis løken virker tørr, kan du tilsette en spiseskje vann underveis.

Ta ut halvparten av den ferdigstekte løken og legg til side.

Mens løken stekes kan du gi løvetannbladene et oppkok i saltet vann til de er møre og kanskje fått bort litt av bitterheten, om du ikke liker det.  Sil av kokevannet og ha bladene i kaldt vann,  hell av,  klem ut overflødig vann og grovhakk.

Tilsett de grovhakkete bladene i pannen med løken, bland og gjør blandingen gjennomvarm. Tilsett spisskummen og litt vann om nødvendig for å fukte.

Smak til med salt og pepper, topp deretter med løken du hadde satt til side. Server varm med sitronbåter og et dryss ekstra virgin olivenolje.  Godt brød er også flott å ha til.