Siden holder for tiden på å oppdateres, det kan oppleves midlertidige problemer

Injera med skvallerkål og hades

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår, Sommer og Høst

Sankeråvare

Stikkord

Etiopia Eritrea Stuing Injera

Om oppskriften

Injera er en slags pannekake fra Eritrea og Etiopia, som spises sammen med tilbehør, f.eks. skvallerkålgryte og hades (en linsesaus) som i dette tilfellet.

Skvallerkål er kanskje mest kjent som ugress, men egner seg godt som erstatning for spinat og er ikke minst gratis, og kan høstes fra naturen.

Oppskriften er hentet fra prosjektet Turmat fra hele verden og nettstedet Turmat.no.  Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv med hensikt å bygge bro mellom norsk turkultur og internasjonal matkultur.

Sankeråvare

Skvallerkål - Aegopodium podagraria

-

-

Ingrediens

Til 5 porsjoner:
Injera:
0.5 kg teff (en type mel)
0.75 liter vann (til blanding med teff)
1.5 dl bokhvete
1.25 dl vann (til blanding med bokhvete)
1 dl varmt vann (til blanding med teffrøren og bokhveterøren)
Skvallerkålgryte:
0.5 løk (finhakket)
hvitløksfedd
1 neve skvallerkål
0.5 klype salt
Hades:
løk
hvitløksfedd
0.75 chili
2 dl røde linser
1 ss berberekrydder (krydderblanding brukt i det eritreiske/etiopiske kjøkken, fås kjøpt på f.eks. innvandrerbutikker)
2 dl vann
0.25 dl olje (til steking)
0.5 klype salt

Fremgangsmåte

Injera:

Bland teff og vann til en røre, la stå i 3 dager.

Bland bokhvete og vann til en røre, la stå i 1 dag.

Bland varmt vann med teffrøren og bokhveterøren, la stå i 1, 5 timer. Nå har du en injerarøre/deig.

Stek små «kaker»/lapper i en nonstick-panne. Kakene stekes kun på en side, med lokk, til den er gjennomstekt.

 

Skvallerkålgryte:

Stek finhakket løk og hvitløk i olje i stekepanna.

Ha oppi skvallerkålen til slutt og stek raskt til den er gjennomvarm.

Smak til med salt.

 

Hades: 

Hakk løken i terninger og stek i olje mens det røres. Når løken er myk og glinsete tilsetter du finhakket chili og hvitløk og freser en stund til.

Ha i berberekrydder og salt og fres i 2-3 minutter. Tilsett evt. mer olje om det trengs.

Hell i ca1 dl vann og la løken og krydderet putre i 1-2 minutter. Vend inn linser og 3 dl vann. Kok opp og la det putre under lokk i ca 1 time.
NB: Rør av og til og spe ut med vann i flere omganger mens gryten koker. Pass på at ikke linsene brenner i bunnen av gryten. Sausen er ganske tykk, så rør med jevne mellomrom. Den blir herlig kremete i konsistensen. Pass på at du ikke har i for mye væske.

Smak til med krydder og salt. Når gryten er blitt kremet og jevn i konsistensen er den ferdig.