Is med kandiserte kokosrisker | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Is med kandiserte kokosrisker

Sankeråvare: Sopp

Sesong: Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Desserter

Tilberedning: Konservere

Sankeråvare

Stikkord

Dessert Kandisert Iskrem Søtt Kokos

Om oppskriften

Kokosriske og mørk kokosriske er slike sopper som gjør inntrykk og blir til milepæler på din mykologiske dannelsesreise. For amatøren lukter all sopp som «sopp», men første gangen du trekker inn den kraftige og tydelige kokoslukten fra disse to artene, så går du opp en beltegrad. 

I normlisten vår står begge artene oppført som «spiselig etter avkoking». Det er ikke nødvendig. Vanlig varmebehandling er avkoking godt nok. Og du skal gjøre det forsiktig. I riskenes verden er alle smaks- og luktstoffer flyktige for all oppvarming, både de gode og de dårlige. En overkokt riske blir bare «sopp». Tørking funker heller ikke, all aromaen blir borte. 

I vår mattradisjon er kokos forbundet med desserter og kaker. Derfor prøvde vi oss på kandiserte kokosrisker.

Oppskriften er hentet fra boken SpiSopp av Tommy Østhagen og Pål Karlsen.

Sankeråvare

Kokosriske - Lactarius glyciosmus

Mørk kokosriske - Lactarius mammosus

Ingrediens

Kokosriske

Sukker

Vann

Appelsin

Vaniljeis

 

Eventuelt knust kjekt og sukrede skogsbær.

Fremgangsmåte

Kok opp to deler sukker og en del vann og ha i saften av en appelsin. Ha i soppen, la koke et minutt eller to og ha oppi to store biter av appelsinskallet. Ta ut etter et par minutter til, ikke overkok. La soppen dryppe av seg og kjølne.

Du kan servere på fellesfat eller i porsjoner. Bruk vaniljeis i scoops eller biter, og legg kokosriskene pent oppå. Strø over kakesmuler eller knuste kjeks for å få litt knas og så gir sukrede skogsbær fine farger og god smak til denne desserten.