Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Småretter og Kaker og brød
Tilberedning: Sylte, Steke og Konservere
Oppskrift av Eline Gulbrandsen. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 3/2017.
Hundekjeks - Anthriscus sylvestris
Korsknapp - Glechoma hederacea
Blåbærblomster - Vaccinium myrtillus
Til jordskokkvaffel
300 g jordskokk, skrelt
1 ss smør
1,5 dl creme fraiche
1,5 dl melk
2 egg
100 g mel
1 ts bakepulver
salt og pepper
Til jordskokkmajones:
100 g jordskokk
2 eggeplommer
1 ss dijonsennep
1 ts sitron saft
3-4 dl solsikke olje
Til rødløksmarmelade:
2 stk rødløk
litt olje
3 ss sukker
2 ss balsamico eddik
Jordskokkvaffel:
Kok jordskokkene og hell av vannet, la de dampe ett par minutter. Mos jordskokken og tilsett smør (det smelter med den varme jordskokken) tilsett melk, creme fraiche og egg. Det er lurt å bruke en visp og røre godt inn mel, bakepulver, salt og pepper. La røren stå og svelle i 30 min før steking. Stekes som vanlige søte vafler.
Jordskokkmajones:
Kok jordskokkene møre og sil av vannet, la de dampe. Av kjøl jordskokkene litt før du har de i en foodposessor med eggeplomme, sennep og sitron. Spe inn oljen litt etter litt. Det er viktig så majonesen ikke sprekker. Smak til med salt og ev mer sitronsaft.
Rødløksmarmelade:
Kutt løken i tynne skiver. Ha løken og litt olje i en kjele med lokk. Det er viktig å ikke bruke for høy varme, løken skal ikke bli brun bare myk. Når løken er myk tilsett sukker og eddiken. Deter viktig å røre innimellom og smake til med mer eddik eller sukker hvis det nødvendig. Kok inn til ønsket tykkelse.
Anrett vaflene med spekeskinke, majones, tynne skiver med rå jordskokk det er også godt med litt rødløk marmelade. Jeg har pyntet med hundekjeks, blåbærblomster og korsknapp blader og blomster.