Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vinter og Høst
Hva vil du lage?: Drikke
Tilberedning: Fermentere
Denne oppskriften fikk vi av Sofie Railo til Ung sankers workshop med spiselige trær i desember 2025.
De lærte om bruksområdene til blant annet gran, furu, bjørk, rogn og lønn. De fikk også lære litt om giftige trær, så man vet hva man må unngå. Noen prinsipper for bærekraftig og trygg sanking må med:
– Ikke sank mer enn du trenger.
– Aldri ta toppskuddet til et eviggrønt tre.
– Juletrær er som regel behandlet med sprøytemidler, så bruk granbar fra
skogen. Unngå typiske juletreplantasjer.
Gran - Picea abies
Einer - Juniperus communis
Dette trenger du til 1 liter brus
– 60 g granbar (furu og einer kan også brukes, men pass på for barlind, som er
giftig)
– 1 kg vann
– 110-140 g sukker (avhengig av hvor søt brus du liker)
– 5-6 skiver fersk ingefær
– Stort, rent syltetøyglass
Sjekk at granbaren er ren, men ikke vask den. Villgjær, som finnes naturlig på planter, brukes i prosessen med å lage brus.
Mål opp og bland alle ingrediensene i syltetøyglasset, og skru lokket godt på.
La blandingen stå i romtemperatur i en ukes tid.
Rist på glasset noen ganger de første dagene for å sikre at alt sukkeret løser seg opp.
Skru av lokket en gang hver dag, slik at trykket inni glasset ikke blir for høyt.
Etter en uke kan du helle brusen over i en flaske, og sile ut granbar og ingefær.
Tilsett gjerne to rosiner i flasken for å få til en ettergjæring.
Sett brusen i kjøleskapet og drikk den i løpet av et par dager.