Kål og sopp | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Kål og sopp

Sankeråvare: Sopp

Sesong: Høst

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter, Salater og Hovedretter

Tilberedning: Steke

Sankeråvare

Stikkord

Traktkantarell Tilbehør Enkelt Hverdag Vegetar

Om oppskriften

Iblant er ofte det enkleste, det beste. Denne retten har blitt et fast innslag på standardrepertoaret hjemme hos oss.  Den består av stekt kål, stekt sopp med trøffelmajones.

Av Roger Andersen. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 2/2022.

Sankeråvare

Traktkantarell - Craterellus tubaeformis

Ingrediens

Savoykål eller spisskål

Smør

4 vårløk

2 fedd hvitløk

½ granateple

Traktkantareller

1 dl Teriyaki-saus

 

Og til hjemmelaget trøffelmajones trenger du:

1 eggeplomme

1 spiseskje dijon sennep

1 strøket teskje salt

2 dl rapsolje. Jeg bytter gjerne ut ½ dl av oljen med olivenolje

Trøffelolje

Sitronsaft

Fremgangsmåte

Begynn med majonesen.

Bland sammen eggeplomme, sennep og salt. Når dette er godt blandet tilsetter du olje i en tynn stråle mens du pisker jevnt. Det kan være lurt å pause tilsettingen av oljen innimellom slik at du får pisket den sammen og får en konsistens som majones. Til slutt smaker du til med sitron og trøffelolje.

Ta frøkappene ut av granateplet og ha i en bolle. 

Del en savoykål/spisskål i fire båter. Stek kålen i smør slik at kuttsidene får en fin gylden farge. Når begge kuttflatene har fått farge, heller du på vann og setter på lokk. La dette stå på minste varme, mens du steker soppen. Pass på at kålen ikke blir tørrstekt.

Stek traktkantarellene i olje. Når de er ferdige, har du oppi finhakket hvitløk og vårløk. Tilsett Teriyaki-sausen og gi et raskt oppkok. Hvis du bruker tørket traktkantarell, kan du legge de i bløt et par timer i varmt vann.

Legg soppen på en tallerken og dryss granateplefrøkapper oppå. Legg kålen ved/oppå soppen og ha på en skje med majones. 

Du kan sette resten av majonesen på bordet så gjestene kan forsyne seg med mer.

Protip: Jeg hadde gått tom for Teriyaki-saus en dag vi skulle ha dette, og endte opp med å røre sammen min egen Teriyaki. Det ble så godt! Prøv det du også, dersom du har lyst til å mestringsfølelse på kjøkkenet på en veldig enkel måte. Sjekk internett for oppskrifter.