Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Supper, Småretter og Hovedretter
Tilberedning: Rawfood
KALD, RÅ DUNKJEVLESUPPE
Dunkjevlene blomstrer om sommeren, en må helt inn på planten for å se blomsterskuddet, som ligger midt inne i strået, innkapslet som en maiskolbe. Skrell av bladvevet, så finner du hunnakset underst og hannakset sittende ustilket på hunnakset. Hunndelen vil senere utvikle seg til den spektakulære brune, sigarformede sylinderen, mens hanndelen etter hvert går over til å bli en tørr, tynn stilk som brekker lett av. Både hann- og hunnaksene tilberedes og spises som mais, og smaker godt, også i rå tilstand.
TIPS
Hvordan plukke dunkjevleskudd? Ta et fast tak i den nederste delen av strået og dra det rolig opp. Skjær av den øvre grønne delen så du sitter igjen med ca. 20 cm av den lysere nedre delen. Skrell vekk et par-tre lag til du når inn til den delikate, møre og hvite delen av skuddet. Det ser ut som purre, men smaken likner mer på agurk.
Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.
Dunkjevle - Typha latifolia
5 dl dunkjevle i tynne ringer eller hakket
4-5 tomater
1 liten rød paprika
2-3 ss finhakket løk eller 4-5 ss purre
1 liter hønsebuljong
1 dl hvitvin
litt sitronsaft
et dryss nellik, allehånde o.l.
salt, pepper
Bland alt, juster smaken med salt, pepper, krydder og sitronsaft. Serveres iskald med hvitløkkrutonger.
Eller: Rist tynne brødskiver, gni overside og underside med avskåret hvitløk og legg en halv skive i tallerkenen før suppa helles over.