Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vinter og Høst
Hva vil du lage?: Drikke
Tilberedning: Konservere
Gammel dansk kalmusbitter.
Av Olav Balle. Oppskriften ble publisert i Sopp og nyttevekster nr 4/2006.
Kalmusrot - Acorus calamus
Kvann - Angelica archangelica
1 skive kvannrot
1 skive kalmusrot
6 g tørket pomeransskall (appelsin krydder)
5-6 blad salvie
3 g timian
15 g hel kanel
2-3 kryddernellik
1-5 g muskatnøtt
6 g melis
1.5 g pottaske
Det hele has på en flaske akevitt eller 50 % alkohol og la det trekke minst en uke.
Jeg vil ikke anbefale å bruke akevitt til ekstraheringen. Det kan bli for sterk smak. Før kunne man levere oppskriften på apoteket og få en pose med alle ingrediensene.
Nå er kalmusrot tatt ut av farmakopéen, så du trenger resept fra veterinær, har jeg hørt. Årsaken skal være at kalmusrot er klassifisert som et cancerogent stoff. Du får dra til Bjørkelangen og hente selv. Langs Hølandselva er det masse av den.