Kalmusbitter | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Kalmusbitter

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vinter og Høst

Hva vil du lage?: Drikke

Tilberedning: Konservere

Sankeråvare

Stikkord

Drikke Drink Akevitt Likør Alkohol

Om oppskriften

Gammel dansk kalmusbitter.

Av Olav Balle. Oppskriften ble publisert i Sopp og nyttevekster nr 4/2006.

Sankeråvare

Kalmusrot - Acorus calamus

Kvann - Angelica archangelica

Ingrediens

1 skive kvannrot 

1 skive kalmusrot

6 g tørket pomeransskall (appelsin krydder)

5-6 blad salvie 

3 g timian 

15 g hel kanel

2-3 kryddernellik 

1-5 g muskatnøtt

6 g melis

1.5 g pottaske

Fremgangsmåte

Det hele has på en flaske akevitt eller 50 % alkohol og la det trekke minst en uke.

Jeg vil ikke anbefale å bruke akevitt til ekstraheringen. Det kan bli for sterk smak. Før kunne man levere oppskriften på apoteket og få en pose med alle ingrediensene.

Nå er kalmusrot tatt ut av farmakopéen, så du trenger resept fra veterinær, har jeg hørt. Årsaken skal være at kalmusrot er klassifisert som et cancerogent stoff. Du får dra til Bjørkelangen og hente selv.  Langs Hølandselva er det masse av den.