Kandisert kvann | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Kandisert kvann

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår og Sommer

Hva vil du lage?: Vegetar, Krydder og tilbehør og Desserter

Tilberedning: Konservere

Sankeråvare

Stikkord

Kvann Søtt Dessert

Om oppskriften

Kandisert fjellkvann er perfekt følge til blåmuggost.

Det tar litt tid, men blir veldig godt.

Av Anne Elisabeth Scheen. Hun er forfatteren bak bøkene Sopp, plukk og bruk, Sopp på tur og Fermentert mat, i tillegg driver hun nettsiden plukkogbruk.no og deler villig på sosiale medier. Hun er soppsakkyndig og er aktiv i Oslo og omland sopp og nyttevekstforening.

Publisert i Sopp og nyttevekster nr 4/2021.

Sankeråvare

Kvann - Angelica archangelica

Ingrediens

500 g stilker av kvann

vann

3 dl sukker

5 dl vann

mer sukker

Fremgangsmåte

Skrell stilkene og del dem opp i ca 2–5 cm lange lengder. Ha dem oppi en kasserolle og dekk dem så vidt med vann. Kok stilkene til de begynner å bli møre. Sil av vannet (ta vare på det). Legg stilkene i en bolle og strø over sukker. Nå skal de få ligge og trekke til seg sukkeret i minst et døgn.

Ha stilkene i en kjele sammen med 5 dl vann kok opp mens du rører forsiktig. La stilkene koke forsiktig videre til de får et litt mer gjennomsiktig preg. Sil av laken (denne kan du ta vare på og bruke som sirup på is!)

Avkjøl stilkene. Vend stilkene godt i sukker og legg dem deretter på en rist til tørking. Dersom du ikke har en rist, men legger dem på matpapir, må du nok snu dem og drysse over litt sukker noen ganger. De er ferdige når de er passe tørre og ikke klebrige. Oppbevares mørkt i en lufttett boks eller glass.