Kandisert sopp | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Kandisert sopp

Sankeråvare: Sopp

Sesong: Vinter og Vår

Hva vil du lage?: Vegetar, Krydder og tilbehør og Desserter

Tilberedning: Konservere

Sankeråvare

Stikkord

Kandisering Godteri Dessert Gave Søtt

Om oppskriften

Ved å kandisere sopp konserverer du de unike smakene og luktene av mange slags typer sopp, samtidig som du åpner opp for mange søte og kreative muligheter. Kandisering hjelper også med å gjøre en stor kurv med sopp om til en mindre pose sopp som får plass i fryseren og kan fryses over lengre tid.

Du kan kandisere mange typer sopp, som for eksempel kantareller som har en fruktig aprikoslignende lukt eller sjampinjonger som lukter mandel. Blå ridderhatt er morsomt, for den har så fin farge. De tykkstilkede korallsoppene er spennende på grunn av fasongen. Når du skal kandisere sopp er det aller best å ha fast sopp som holder formen ved koking.

Du kan også piffe opp soppen med ulike smaker når du kandiserer. Du kan tilsette smakstilsetninger som du tror vil passe til soppens smaker i sukkerlaken; krydder og urter, eller saft og skall av sitrusfrukt. Istedenfor vann kan du ha i fruktsaft, eller rom, whisky og tequila!

 

Her er det skarlagen vårbeger som er brukt til bildene i oppskriften.

Av Mai Løvaas. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 2/2020.

Sankeråvare

Skarlagen vårbeger - Sarcoscypha austriaca

Ingrediens

1/2 kg sopp

300 g sukker

Nok vann til å dekke soppen.

Fremgangsmåte

Ha sopp og sukker i en tykkbunnet panne. Hell over nok vann til at det akkurat dekker soppen. Kok opp. Sett deretter varmen ned og la det småkoke uten lokk.

La det småkoke til væsken er såpass redusert at den har tyknet til lønnesirup-konsistens. Ta kjelen av plata og la soppen kjølne til romtemperatur. Nå kan du ta ut soppene og legge dem lagvis på matpapir i en boks og sette i kjøleskapet, eller i fryseren for langtidslagring.

Hvis du vil ha hardere konsistens, som «soppdrops», kan du koke sukkerlaken helt ned.