Sankeråvare: Sopp
Sesong: Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter og Hovedretter
Tilberedning: Koke
Kantarell gir en nydelig smak til risotto. Kantarellrisotto kan nytes som en egen rett, men er helt magisk som tilbehør til kjøtt og fisk.
Bruk helst ferske kantareller i denne retten. De små kantarellen kan du bruke hele, men er kantarellene litt større, er det greit å dele dem. Børst kantarellene rene. Dersom det er mye rusk, kan du godt skylle dem i vann – de tåler det.
Oppskrift av Anne Elisabeth Scheen. Hentet fra bloggen Plukk og bruk – om plukking og bruk av spiselige planter og sopp.
Kantarell - Cantharellus cibarius
4 porsjoner
1 liten løk
1 fedd hvitløk
2 ss olje eller smør til steking
300 g rensede kantareller
200–250 g risottoris (1/2 pakke)
2 dl hvitvin
0,8 – 1 liter kyllingkraft eller buljong
50 g revet fersk parmesan
Finhakk løk og hvitløk og fres i en gryte på svak varme til den blir blank. Ha i soppen og stek videre et par minutter. Dersom soppen væsker, skal du steke til væsken har fordampet. Ha oppi risen og rør godt. Ha oppi vinen, og rør mens vinen er kokt inn. Ha oppi litt av kraften og rør godt. Når kraften er nesten kokt inn, heller du i mer kraft og rører. Fortsett til risen er kokt – men husk, den skal være al-dente. Det tar om lag 15–16 minutter. Dersom du trenger mer væske, tar du i litt mer vann/kraft. Når risen er passe kokt, har du i parmesan og rører kraftig. Risen skal være al-dente, det vil si at den skal være fast, men ikke hard. Smak til med salt og pepper.
Serveres som en egen rett, eller som tilbehør til kjøtt eller fisk.
Tips:
Ta av noen små, pene kantareller. Stek dem raskt i smør, og sett dem til side. De er ypperlige å pynte med!