Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Supper, Småretter og Hovedretter
Tilberedning: Koke
Av Ane Willmann. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 2/2021.
Karve - Carum carvi
Løkurt - Alliaria petiolata
Til kokekraften:
2 liter vann
2 ss siktet mel
1 ½ ts smør
1 full tesil med karvefrø +1 ts (til å ha løst i kokevannet)
3 stilker stangselleri
Løkurt til servering (eller annet grønt)
Til melbollene:
3 eggeplommer
3 klyper salt
2 ¾ dl vann (eller gjerne helmelk)
5,5 dl siktet mel
Kok opp vannet i en kasserolle. Fyll en tesil med karve og heng denne på kanten av kasserollen. Smak litt på vannet underveis for å forsikre deg om at karvesmaken er fremtredende og så sterk som du vil ha den. I en mindre kasserolle blander du 2 spiseskjeer med siktet hvetemel, 1 ½ teskje smør og 3 spiseskjeer av kokevannet til roux. Visp godt over middels varme og sett til side. Putt så 1 teskje med karve og selleristilker i skiver i vannet. Kok i 15-20 minutter før du tilsetter melblandingen og blander godt.
For å lage melboller blander du 3 eggeplommer, 3 klyper salt, 2 ¾ dl vann og 5 ½ dl siktet mel i en bolle. Bruk ei teskje og senk ei skje med røre av gangen ned i det kokende karvevannet. Blir det for mange melboller for din smak, kan du koke resten i en kjele ved siden av. Kok i 10-15 minutter til melbollene er ferdige. Smak til med salt og pepper.