Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår og Sommer
Hva vil du lage?: Vegetar, Supper og Hovedretter
Tilberedning: Koke og Bake
Bare for kua, å nei da! De morsomme blomsterballene som blir den vakreste hodepryd sammen med andre sommerblomster, er også mat for folk. Rødkløver, skogkløver og hvitkløver er kjent av de fleste. Sukkertopp kalte vi rødkløver i barndommen, og suttet på kronbladene. Småkløver sa vi om de hvite, men jeg husker ikke at jeg spiste dem – da.
VIKTIG! Den som er allergisk overfor peanøtter, bør ikke spise kløver-plantene er i slekt med hverandre.
Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.
Kløver - Trifolium
1-2 never rødkløverblomster og noen blader (andre kløvertyper kan også brukes)
1 purre (eller liten løk)
1 hvitløkbåt
3 poteter
1 buljongterning
1,5 liter vann
smørklatt
brødskiver
gulost
revet parmesan
Plukk en god neve blomster og blader og skyll dem under springen, rist av vannet.
Hakk blomstene grovt. Hakk deretter en purre fint med en hvitløkbåt og la det surre i litt olje i en kjele.
Ha i kløver, 3 poteter kuttet i terninger, fyll på 1,5 liter vann og la alt koke under lokk i 30 min. Purér suppa eller bruk stavmikser rett i kjelen. La til slutt en smørklatt smelte i den varme suppa.
Hell en øse suppe over i smurt ildfast form med høye kanter, legg tynne brødskiver i, fordel skiver av gulost over brødet, deretter mer suppe og nye brødskiver med ost til alt er i formen. Strø over parmesan og la suppa få 15 minutter i varm ovn før den serveres. Dryss gjerne med friske kløverblomster.