Knekkebrød med furubark | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Knekkebrød med furubark

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter og Kaker og brød

Tilberedning: Bake

Sankeråvare

Stikkord

Knekkebrød Kjeks Tilbehør Ostefat

Om oppskriften

På denne tiden av året er det ikke så mye mat å finne. Men her er en oppskrift du kan prøve deg på: knekkebrød med furubark. Tradisjonelt er det den indre barken som brukes til barkebrød og ikke den ytre. Det er tidkrevende å spikke seg inn til innerbarken, og det kan også skade treet. Dermed har vi kun brukt den barken som treet selv forsøker å kvitte seg med. Og selv om vi skryter mye av granskudd nå de kommer i mai, så er faktisk både furunåler og granåler stappfulle av spennende smaker også nå midt på vinteren. Prøv deg fram!

 

Nåletrærne har noen helt spesielt ved seg. Et eget univers av aromaer. Med assosiasjoner til sitrusfrukter, eukalyptus, Coca-Cola og turer rundt juletreet gir de et uventet, men gjenkjennelig preg til maten.

I denne oppskriften er den ytterste barken fra furutreet brukt som smakstilsetter i knekkebrød. Tradisjonelt er det den indre barken som brukes til barkebrød og ikke den ytre. Det er tidkrevende å spikke seg inn til innerbarken, og det kan også skade treet. Dermed har vi kun brukt den barken som treet selv forsøker å kvitte seg med.

Barken tørkes og pulveriseres og kan deretter brukes som smakstilsetter i alle typer bakst, det være seg vafler, pannekaker, boller, kjeks eller brød. Her har den distinkte smaken av furu (ja, det smaker som et furutre lukter!) møtt sin aromatiske motpart i en sterk, salt blåmuggost. Den kremete og pikante osten går godt med smaken av furu. Dersom du har lagt ned granskudd eller furupollen i sirup eller honning, så vil det komplettere smaken av ost og kjeks. Nedlagt granskudd og furupollenkolber kan fint brukes som erstatning for syltetøy på ostefatet, uavhengig av om du har disket opp kjeks gjort på furubark eller ikke.

Av Kristin Helene Randulff Nielsen og Magnus S. Støre. (Foto: Siren Lauvdal)

Sankeråvare

Furu - Pinus sylvestris

Ingrediens

4 serveringer

100 g hvetemel 120 g smør
70 g sukker
1 egg

1 ss kaldt vann
2 ts bakepulver
3 ss furubarkpulver 1⁄2 ts salt

Fremgangsmåte

Bland mel, furubark og sukker og riv kjøleskapshardt smør på et rivjern. Bland sammen med fingertuppene til en sandaktig konsistens. Tilsett egget og vannet og la det hele komme sammen som en deig. Rull ut som en pølse, kle i plastfolie og la bli kald i kjøleskapet.

Skjær i skiver og stek i ovnen på 190°C i ca. 15 minutter til de er smått gylne.