Kombucha med svarthyll | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Kombucha med svarthyll

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår og Sommer

Hva vil du lage?: Drikke

Tilberedning: Fermentere

Sankeråvare

Stikkord

Kombucha Fermentering Hylleblomst Saft

Om oppskriften

Kombucha med svarthyll: et nyttårsforsett du kan klare å holde

Nyttårsforsetter er en pest og en plage og burde vært svartelistet på lik linje med invaderende fremmedarter. Hvorfor handler det alltid om å fikse på noe man ikke liker? Derfor skal vi gi deg muligheten til å sette opp et positivt forsett, som du faktisk også kan omgå. Si høyt til deg selv: I år skal jeg lage kombucha med svarthyll! Det geniale er at du kan få det unna allerede i løpet av første uka av januar og være fri resten av året ved å bruke kjøpesvarthyll. Men det aner meg at du vil komplisere forsettet og si til deg selv at du også skal plukke svarthyll i sesongen. I så fall, vi lover å støtte deg i den saken.

Oppskriften er fra Villniss på Inderøy. Deres nyhetsbrev er verdt å abonnere på, lenke her og siste utgave her.

 

Sankeråvare

Svarthyll - Sambucus nigra

Ingrediens

Det du har av svarthyllsaft (egenprodusert eller kjøpt)

8 liter vann

45 gram grønn te

500 gram sukker (ikke om du bruker kjøpt ferdig søtet)

4,3 dl hylleblomstsaft

2 dl tørket hylleblomst

Fremgangsmåte

Finn fram det du har av svarthyllsaft, om det er egenprodusert fra fryseren eller ferdigkjøpt på IKEA, der det det heter «Fläder dryck». Lag en god porsjon når du først er i gang. 8 liter vann, 45 gram grønn te, 500 gram sukker (men ikke om du bruker IKEA, den er ferdig søtet), 4,3 dl hylleblomstsaft og 2 dl tørket hylleblomst (som du kan droppe hvis du er IKEA-brygger). Brygget skal stå i 15 dager før du heller det over på en stor drikkedispenser (som kanskje også IKEA selger?). En slik lettsprudlende kombucha er flott drikke til hva du måtte ha av fete julemat-rester på nyåret.