Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår og Sommer
Hva vil du lage?: Supper og Småretter
Tilberedning: Koke
Krabbebisk med chili og tromsøpalmefrø
Av Cornelia Øiestad og Kamil Benon. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 4/2018.
Tromsøpalmefrø - Heracleum persicum
Til 8 porsjoner.
½ kg krabbeskall
1 dl hvitvin
3 dl vann
100-150 g smør
2 sjalottløk
5-25 tromsøpalmefrø, etter hvor intens smak du ønsker
1 rød chili
2,5 dl fløte
Litt olje som tåler høy varme
Salt
Pepper
Eventuelt noen dråper sitron
Eventuelt litt fløte
Varm opp stekeovnen på 180 grader. Legg krabbeskallene i en langpanne og rist skallene i 15 minutter.
Knus tromsøpalmefrøene i en morter. Skjær sjalottløk og chili fint. Ha litt matolje, løk, chili og knuste tromsøpalmefrø i en gryte og fres til det får en gylden farge. Tilsett vin og reduser det kraftig. Tilsett smør og krabbeskall, 3 liter vann og kok opp. La gryten trekke i tre til fem timer. Sil av kraften og reduser kraften til to liter. Smak til med salt og pepper, og eventuelt sitron eller fløte dersom du ønsker det.
Du kan fryse denne suppen i porsjonspakker for senere bruk.