100 g tynne kvannstilker og blader
3 dl vann
1 sitron
300 g syltesukker
frøene fra 1/4 vaniljestang (eller 1/2 ts vaniljesukker)
Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår og Sommer
Hva vil du lage?: Småretter og Krydder og tilbehør
Tilberedning: Sylte, Konservere og Koke
Denne oppskriften er hentet fra Anne Elisabeth Scheens blogg, Plukk og bruk.
I denne oppskriften brukes de små, myke stilkene som bladene sitter på og noen rene kvannblader.
Oppskriften gir om lag 4 dl marmelade.
Foto: Anne Elisabeth Scheen
Kvann - Angelica archangelica
100 g tynne kvannstilker og blader
3 dl vann
1 sitron
300 g syltesukker
frøene fra 1/4 vaniljestang (eller 1/2 ts vaniljesukker)
Start med å sterilisere glass og lokk. De kokes i 10 min.
Sett også en liten skål inn i kjøleskapet. (Skålen brukes senere til å sjekke at marmeladen har kokt lenge nok.) Skjær de myke kvannstilkene i syltynne skiver og ha i en kjele sammen med vannet. Kok opp og la det småkoke under lokk i 20 minutter. Skjær av alt skall på sitronen og del/hakk fruktkjøttet i små biter. Ha sitronen opp i kjelen sammen med sukkeret og vaniljen. Kok opp og la det småkoke til marmeladen «setter seg». Det tar noen få minutter. Ta gelé-prøven: Hell en skje marmelade over på skålen og sett den tilbake i kjøleskapet. Vent et minutt. Dra en finger gjennom marmeladen på skålen. Dersom sporet etter fingeren blir værende, er marmeladen ferdig. Hvis marmeladen flyter sammen, må du koke litt til. Gjenta gelé-prøven til marmeladen er ferdig.
Hell marmeladen over på glass til de så vidt ikke renner over. Ha på lokk og skru til. La glasset stå i 5 minutter før du snur det på hodet. La det stå opp ned og kjøle seg.